Időjárás

2024.07.18. 06:45

Máshol pusztított, vármegyénk megúszta jelentős jégkár nélkül

Épületek, járművek és természetesen a veteményes, illetve a mezőgazdasági művelés alatt álló földterületek is megsínylik, ha egy-egy zivatar erőteljes jégesővel érkezik. Június 24. és július 7. között kegyes volt hozzánk az idő, vármegyénkben mindössze egy alkalommal jelentettek jeget.

Kemma.hu

Bár relatíve rövid ideig tart, pár perc is elég ahhoz, hogy a jégeső jelentős pusztítást végezzen. Ha szerencsénk van, a járművekkel fedett helyre tudunk vonulni, de az ingóságaink jó részét és az ingatlanokat sem tudjuk maradéktalanul megvédeni. Mint ahogy a gyümölcsfáink és a haszonnövények is veszélyben vannak.

Épületek, járművek és természetesen a veteményes, illetve a mezőgazdasági művelés alatt álló földterületek is megsínylik, ha egy-egy zivatar erőteljes jégesővel érkezik. Június 24. és július 7. között kegyes volt hozzánk az idő, vármegyénkben mindössze egy alkalommal jelentettek jeget.
A vizsgált kéthetes időszakban megúsztuk jelentős jégkár nélkül, mindössze egyszer jelentettek jégesőt.
Fotó: Z. M. / Forrás: 24 Óra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nemrégiben kétheti összesítőt tett közzé az Országos Jégkármérséklő Rendszerrel kapcsolatban a június 24-től július 7-ig tartó időszakra vonatkozóan. A tájékoztatóból kiderül, hogy ennek a periódusnak az első hetében országszerte igen változékony volt az időjárás, záporok, zivatarok és felhőszakadások is sokfelé kialakultak. Azon a héten a legtöbb csapadék a Dunántúlon és a Tiszántúlon hullott, másutt alig-alig érte eső a földeket. Aztán ennek az időszaknak az utolsó napjaiban pedig már az aszály volt jellemző, igaz a legsúlyosabb szárazság nem térségünkben, hanem a Duna–Tisza közén jelentkezett. A NAK szerint ebben a periódusban összesen 7 napon át volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására, melyeket a jégveszélyes zivatarok érkezésének, illetve kialakulásának megfelelően helyeztek üzembe.

A NAK közzétett egy térképet, melyről megtudhatjuk, hogy a generátorokat vármegyénként átlagosan hány órán át kellett üzemeltetni. Ebből a szempontból Baranya és Somogy vármegyék állnak élen a 27-28 órányi üzemidővel, Komárom-Esztergom vármegyében csak 22 órán át működtették a talajgenerátorokat. Érdekesség, hogy az azt megelőző időszakban, tehát június 10-23. között csak mintegy 10 órán át volt bekapcsolva a rendszer vármegyénkben.

Az összesítőben az is szerepel, hogy a jégbejelentések száma június 26-án volt a legtöbb, országosan 24 jelzés érkezett, míg a teljes kéthetes időszakban összesen 31 alkalommal jelentettek jégesőt. Nem véletlen, hiszen aznap egy hidegörvény hatására délután heves viharok alakultak ki hazánkban. Vármegyénkben egyébként június 24. július 7. között mindössze egy alkalommal volt jégbejelentés és akkor egyébként borsó nagyságú jég hullott. Tehát viszonylag nyugodt periódust zárhattunk.

Légzuhatag is kialakult

A NAK oldalán olvasható, hogy június 26-án a Dunántúl középső, széles észak-déli sávjában, valamint az Alföld délkelet-északnyugati sávjában zivatarrendszerek vonultak végig, helyenként 20-80 milliméter csapadék is hullott. Pest vármegye északi részén egy légzuhatagnak köszönhetően rövid idő alatt félhavi eső esett, Pomázon 4-5 centiméteres jeget észleltek. Dömös közigazgatási területén lévő Prédikálószéken – ami a Visegrádi-hegység egyik közkedvelt kirándulóhelye – az Időkép automatái 106 km/órás széllökést is rögzítettek. Vármegyénk nyugatabbi része sem úszta meg kiadós csapadék nélkül, Komáromban rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű eső miatt több utca is víz alá került.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában