Óvatosság

2024.07.23. 17:33

Győrfi Pál: Hőségben is szabad túrázni, de legyen nálunk kellő mennyiségű folyadék

A felkészületlenségnek nagy ára lehet, kánikula idején könnyen bajba is kerülhetünk, hiszen szervezetünket a hőség miatt nagyobb terhelés éri a megszokottnál. Ha hőségriadó alatt indulunk túrázni, akkor állóképességünknek megfelelő távot és terepet válasszunk és az átlagos vízmennyiség dupláját vigyük magunkkal.

Walczer Patrik

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat nemrégiben arról számolt be a honlapján, hogy kiszáradt gyermeket mentettek meg a Csóványos-hegy térségében. A szervezetet előbb az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták a segélykérésről. Az elsődleges információk arról szóltak, hogy egy felnőtt férfi és 13 éves fia együtt túráztak, de nem érzik jól magukat, sőt a fiatal kifejezetten rosszul van.

A felkészületlenségnek nagy ára lehet, kánikula idején könnyen bajba is kerülhetünk, hiszen szervezetünket a hőség miatt nagyobb terhelés éri a megszokottnál. Ha hőségriadó alatt indulunk túrázni, akkor állóképességünknek megfelelő távot és terepet válasszunk és az átlagos vízmennyiség dupláját vigyük magunkkal.
Kánikulában is szabad túrázni, de a hőségriadó idején az átlagos vízmennyiség duplájával szabad csak elindulni
Fotó: JGA

Kiderült, hogy a túrázók útjuk során napsütötte sziklás terepet is érintettek, ahol csak rosszabb lett a helyzet, a bajt pedig tetézte, hogy elfogyott a vizük is. Végül a szervezet beszámolója szerint a kisfiú hőártalmakat szenvedett és édesapjával együtt kórházba szállították őket.

A kánikula idején sem csökken jelentősen a túrázási kedv, sok kirándulóval találkozhatunk az Országos Kéktúra Komárom-Esztergom vármegyét átszelő szakaszán is, a Pilis szirtjeit a legforróbb napokon is szívesen felkeresik a bakancsos turisták. Nem árt azonban az óvatosság, mert sosem tudhatjuk előre, hogyan reagál szervezetünk az időjárási körülményekre.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lapunknak elmondta, hogy a mostani időjárási helyzet azért számít extrémnek, mert a kánikula már több mint egy hete tart, a napi középhőmérséklet magas, a napi hőingadozás alacsony, az éjszakák sem hoznak felfrissülést. Ezért is kell most kifejezetten hangsúlyozni, hogy mindenki vigyázzon magára.

A szóvivő a börzsönyi eset kapcsán elmondta: túrázás esetében is fontos, hogy minden erőpróbát előzzön meg egy személyes kockázatértékelés. Ha valaki az első kirándulására készül és egyébként egészségügyi problémái vannak, akkor lehetőleg ne harmadfokú hőségriadó idején tervezzen egy jelentős szintkülönbséget is magába foglaló, 15 kilométer hosszú távot.

Győrfi Pál szerint a túrázni kánikula idején is szabad, amennyiben nem jár a szervezetünk szempontjából extrém megerőltetéssel. Hőségriadó idején fontos, hogy gondosabban megtervezzük az útvonalat és vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot, ugyanis ilyenkor megtöbbszöröződik a szervezet folyadékigénye. Javasolja azt is, hogy lehetőség szerint a vizet hűtőtáskában tároljuk, ugyanis a műanyag flakonban lévő víz akár fél óra alatt felmelegszik.

Ha sokáig tartózkodunk a napon, megerőltető tevékenységet végzünk és nem iszunk kellő vizet, akkor a szervezet belső hőmérséklete drasztikusan megemelkedhet és végső soron hőguta is jelentkezhet. Bár túrázás közben ennek relatíve kisebb az esélye, nem árt óvatosnak lennünk, hiszen ha egy sziklás terepen balesetet szenvedünk, akkor nem biztos, hogy árnyékba tudunk húzódni. Győrfi Pál szerint ezért is hasznos, hogy legyen nálunk mobiltelefon, továbbá azt is javasolja, hogy telepítsük az Országos Mentőszolgálat Életmentő applikációját, mellyel egy gombnyomással tudunk segítséget hívni, közben pedig a szoftver be is méri a helyzetünket.

Egészséges emberek is bajba kerülhetnek

Győrfi Pál elmondta: tartós kánikula esetén az egészségügyi szakemberek figyelmeztetését mindenkinek érdemes komolyabban venni. Az elsődlegesen veszélyeztetett csoportban tartoznak a krónikus betegségekkel küzdő emberek, akiknek a tűrőképességük jóval kisebb. Mivel a magas hőmérséklet a szokásosnál jobban megterheli a szívet és az ereket, ők ilyenkor nagyobb veszélyben vannak. A másodlagos veszélyeztetettek közé soroljuk azokat, akik pusztán életkorukból adódóan fokozott gondoskodásra szorulnak. A fiatalokra és a szépkorúakra is figyeljünk, hogy igyanak kellő folyadékot, vagy viseljenek sapkát, ha hosszabb ideig tartózkodnak a napon. A harmadik kategória az egészséges emberek csoportja: tudni kell, hogy a hőség az átlagos szervezetet is jobban megviseli, az egészséges fiatalok és felnőttek is kerülhetnek bajba bizonyos élethelyzetekben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában