Felsőoktatás

2024.07.25. 14:00

Felvételi ponthatárok miatt izgultak a diákok

A felsőoktatási jelentkezés a végéhez ért. Szerda este nyilvánosságra kerültek a felvi.hu-n a felvételi ponthatárok.

Varga Réka Antónia

Idegőrlő pillanatokon vannak túl a felsőoktatásba jelentkező fiatalok. Szerda este nyilvánosságra kerültek a felvi.hu-n a felvételi ponthatárok. A jelentkezőket sms-ben értesítették, hogy felvételt nyertek-e. Este nyolc órakor kezdte meg a rendszer az üzenetek kiküldését, a fiatalok izgatottan várakoztak, hogy mikor jelez telefonjuk. Ilyen feszülten várta az üzenetet Zsófi is aki az ELTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának anglisztika nappali tagozatos alapképzésére jelentkezett. 

Véget ért a felvételi eljárás. Mindenki várta az SMS-eket.
Véget ért a felvételi eljárás. Mindenki várta az SMS-eket.
Forrás:  beküldött

Izgultam, mert sokan mondták, hogy későn kapták meg az SMS-t.

-emlékszik vissza az feszített pillanatokra. Szerencsére nem kellett sokat várnia, 20:02 perckor megérkezett a várva várt üzenet, miszerint felvették az elsőként megjelölt helyére.

Nagyon vártam, folyamatosan frissítgettem a felvi.hu oldalát.

Meséli Zsuzska, aki kicsit tovább várhatott, mert csak 20:07 perckor kapta meg a gratuláló üzenetet.Ő az Edutus Turizmus Vendéglátás szakára nyert felvételt.

 

Vármegyénkbe is lehetett felvételizni

Vármegyénkben három egyetem, vagy annak kihelyezett kara működik. Tatabányán az Edutus, Tatán a Soproni Egyetem kihelyezett Benedek Elek Pedagógiai Kara, továbbá Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kihelyezett Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Ezeket az intézményeket is sok fiatal választotta alma materének. A felvételi ponthatárok érdekesen alakultak, volt olyan szak, ami a megszokott nappali alapképzésen nem is indult el, csak levelezőn. Esztergomban a tanító, a nemzetiségi tanító csak levelező tagozaton indul. A tanító képzés államilag finanszírozott képzésére 249, a nemzetiségi tanító képzésre pedig 250 pont szükségeltetett. Esztergomban ezeken kívül óvodapedagógusi nemzetiségi óvodapedagógusi, illetve pszichológusi képzéseiket kezdhetik a fiatalok. Ezekre a képzésekre 248,282, és 450 pont kellett. 

Nem szálltak el a pontok

Az Edutus Egyetemen idén először lehetőség nyílt az államilag finanszírozott képzésre való jelentkezésre is. Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Mechatronikai mérnöki, Műszaki menedzseri alap képzésekre lehetett felvételt nyerni az egyetem tatabányai intézményében. A ponthatárok is kegyesek voltak 339, 325, 279, 253 pont kellett az 500 gyűjthetőből a fiataloknak, hogy bekerüljenek a képzésre. 

Csak levelező indul

Tatán a Soproni Egyetem kihelyezett karán is hasonló volt a helyzet a pontok terén, viszont itt csak levelező tagozaton indult államilag finanszírozott képzés. Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzésre 262, gyógypedagógia alapképzésre pedig 314 ponttal kerülhettek be a jelentkezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában