Élmények

2024.07.12. 14:17

Erdélyben kirándultak a mocsai és a szőnyi diákok

Egy pályázat segítségével Erdélybe látogattak el a mocsai és a szőnyi általános iskolás diákok.

Kemma.hu

A Határtalanul! pályázatnak köszönhetően a mocsai általános iskola és a szőnyi Bozsik-iskola hetedikes tanulói erdélyi körúton vettek részt. A diákok számtalan élménnyel gazdagodtak az út során.

A diákok Mátyás király szobrát is megtekintették
A diákok Mátyás király szobrát is megtekintették
Fotó: Mocsai Arany János Általános Iskola / Forrás: Facebook

Első nap a Nagyváradi várban sétáltak, délután pedig megcsodálták a Királyhágót. A kalotaszegi Körösfő volt a következő megálló, ahol megnézték a 4 fatornyos, zsindelytetős, festett fakazettás mennyezetű, belső falfreskókkal és kalotaszegi szőttes díszítésekkel is büszkélkedő református templomot.

Másnap megtekintették a torockói Néprajzi Múzeumot, majd kirándulást tettek a Tordai-hasadékban és ellátogattak a sóbányába. Később Kolozsváron az alábbi látványosságokat tekintették meg: Szent Mihály templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Bocskai István szülőháza, Babes-Bolyai Tudományegyetem.

Felfedezték Erdély nevezetességeit a diákok

A harmadik napon Torockószentgyörgyön felsétáltak a Toroczkay család híres várába, amelyet a Rákóczi-féle szabadságharcban Tiege császári generális robbantott fel. Délután Nagyenyedre értek és megtekintették a vártemplomot kívülről, amelynek tornya eredetileg a vár őrtornya is volt, majd a Bethlen Gábor Református Kollégiumba látogattak el. Gyulafehérvárra vezetett tovább az út, az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosába. 1009-ben alapított püspökség központjában megtekintették a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát és az egykori püspöki, ma érseki székesegyházat, amelyben a Hunyadiak síremlékei, Márton Áron püspök sírja, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai láthatók, altemplomában pedig az erdélyi történelem nagyjai nyugszanak. Magyarigenben megnézték a templomot, amelyet a legszebb barokk protestáns templomnak tartanak Erdélyben.

A negyedik nap a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott, nehéz sorsú gyerekeknek otthont adó intézménnyel ismerkedtek, majd átadták adományaikat is. Felmentek Déva várának romjaihoz is.

Az utolsó napon Máriaradnán, a kéttornyú, hatalmas bazilikában megtekintették a híres Mária-kegyképet is, majd Aradon zárult a kirándulás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában