Kihívás

2024.07.20. 18:32

Hasznos tanácsok kezdőknek a Balaton-átúszáshoz, és 5+1 látnivaló a drukkereknek

Július 21-én 42. alkalommal rendezik meg a LIDL Balaton-átúszást, amellyel kapcsolatban - főleg az első alkalommal indulók körében - sok kérdés merülhet fel. Most megválaszoljuk a kihívás kapcsán felmerülő legizgalmasabbakat, és tuti kirándulástippeket is adunk azoknak, akik felkeresnének egy-egy látnivalót, amíg szerettük, ismerősük úszik.

Kemma.hu

Mint írtuk, vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást. A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével csúsztattak egy napot a bizonytalan időjárás miatt. Cikkünkben hat balatoni látnivalót kínálunk, hármat-hármat az északi és a déli partról, és megválaszoljuk az indulók, főleg az elsőbálozók talán legfontosabb kérdéseit, tanácsot is adva. 

Balaton-átúszás: A balatonboglári célban mindig nagy tömeg gyűlik össze
A balatonboglári célban mindig nagy tömeg gyűlik össze a Balaton-átúszáskor
Fotó: Sz.I.

El lehet tévedni Balaton-átúszás közben

Emiatt nem érdemes aggódni, mert ha nem a tömeget követjük, akkor sem lehet eltévedni: a pálya jobb oldalán ugyanis 50 méterenként vitorlások állnak, bal oldalt pedig kajakosok és vízimentők figyelik az úszókat. A teljes hosszt úszók (5,2 km) esetében már a rajtból látszik a célkapu, így úszás közben könnyen tartható az irány; a féltávot (2,6 km) teljesítőknek a szakasz első felében egy úszófolyosót alakítanak ki, a második felét pedig a Balaton-átúszás mezőnyével együtt haladva tehetik meg.  

Örök dilemma: hogyan kerül át a csomagom Révfülöpről Balatonboglárra?

Az úszást már a legkisebb plusz teher is nehezíti, így nem célszerű a fürdőruhán és az úszószemüvegen, esetleg sapkán túl mást is magunkkal vinni. Viszont így sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan kerülhetnek át a ruháik, felszerelésük a Balaton egyik partjáról a másikra. Szerencsére a papucsért nem kell visszaúszni, ugyanis indulás előtt Révfülöpön le lehet adni a táskát a “Csomagleadás” feliratú sátorban. Ekkor egy újabb számot és egy betűkódot írnak a versenyző karszalagjára, amelynek bemutatásával majd át tudja venni a leadott csomagot az érkezési ponton, Balatonbogláron.  

Hogyan jutok vissza Révfülöpre?

Könnyen előfordulhat az az eset is, hogy valaki szeretne visszajutni a rajthoz. Természetesen erre is van lehetőség: az esemény ideje alatt folyamatos a hajóközlekedés Balatonboglár és Révfülöp között; a járművek akkor indulnak útnak, amikor megtelnek utassal. A résztvevők egy alkalommal ingyenesen igénybe vehetik a hajót a nevezési visszaigazolás vagy a helyszínen igényelt igazolás bemutatásával.  

Mit csináljak, ha elfáradok úszás közben?

Bár elsőre ijesztően hangzik, hogy mi történik, ha valaki elfárad a Balaton közepén, ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A többség 2,5 - 3,5 óra alatt teszi meg az 5,2 km hosszú távot, így nem csoda, hogy sokan időközben megpihennek, vagy a forró napsütésben csillapítanák a szomjukat. Ilyenkor sincs semmi probléma, ugyanis a pálya oldalán álló vitorlásokon meg lehet pihenni, illetve szőlőcukrot és vizet is tudnak adni.

Hogyan hívhatom fel a szeretteimet?   

A verseny teljesítése után az (egyik) legjobb pillanat, amikor elbüszkélkedhetünk vele a szeretteinknek – de mi van akkor, ha éppen nem tudnak a helyszínen részt venni, vagy a kiindulási pontnál maradtak? A Yettel segítségével az esemény teljes ideje alatt, a saját mobilunk nélkül is könnyen elérhetjük a családtagjainkat, barátainkat: a szolgáltató a révfülöpi és a balatonboglári oldalon is 5G MobilPontokat létesít, ahol a táv teljesítését követően egyből fel tudjuk hívni a szeretteinket. 

Emellett az indulók karszalagján rögzítik a számukra fontos személyek telefonszámát is, amit így nem kell fejben tartani, és száz százalékban az úszásra lehet koncentrálni. A Balatonbogláron várakozó családtagok és a versenyt teljesítők pedig a “Töltődj fel” chill zónában tudnak pihenni, egy különleges AI fotós aktivitásban részt venni vagy akár mobilt tölteni a verseny ideje alatt.  

Mit csináljanak a többiek, amíg úszok?

hhez tuti tippeket ajánlunk, a Balaton mindkét oldalán.

Révfülöpi látnivalók

  • Fülöp-hegyi kilátó: 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült, és páratlan panorámát kínál. 
  • Európa-sétány és Békakirály: A Szigeti strand melletti sétánytól nem messze, a hajóállomás felé a Halász utca végén találjuk a Pelényi Gyula tervei alapján újjáépített közösségi házat, melyben a Honismereti Gyűjtemény és az állandó hely- és fürdőtörténeti kiállítás, valamint a Tóparti Galéria nyert elhelyezést. Néhány méterre innen az 1992-ben díszburkolatot kapott, térré szélesedő Halász utca végén áll Raffai Béla szobrászművész Békakirály alkotása. A bronz ivókút vízzel csókolja szájon a szomjazókat, avagy a szomjazók csókért csókolhatják őt. 
  • Ecséri templomromok: Mint a LikeBalaton írja, Révfülöp egyik legszebb látványossága. Az eredeti templomépületet Szent Kristófnak, a hajósok védőszentjének szentelték. Hivatalosan a település mellett áll, és Kővágőörshöz tartozik.

Balatonboglári látnivalók

  • Gömbkilátó: a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Mint a boglári önkormányzat oldalán írják, a magyar alumíniumipar jelképeként mutatták be a Budapesti Nemzetközi Vásáron a belföldi idegenforgalom pavilonját, a „Magyar Atomium’’-ot, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. A 15 méter átmérőjű szerkezet a hetvenes évek végén a borítástól megfosztva, Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően Balatonboglárra került, és a Xantus János Gömbkilátó nevet kapta.
  • Balaton csavargőzös és emlékhajó: A balatonboglári kikötőben áll és múzeumként működik a Balaton legöregebb még egyben lévő hajója, mely egyben az első csavargőzös volt a tavon. A hajó 1872-ben a Somogy-Zala Gőzhajózási Társaság megrendelésére épült, és 1873-ben tették vízre, „Zala-Somogy” néven, de a kezdetektől Balatonként emlegetik. Több tulajdonosa és neve volt aztán, Alexandra, Mohács, Írma, végül az FK-312. Nyugdíjazása után visszakerült Boglárra, ahol gyújtogatás áldozata lett, végül 2011-ben újították fel. A hajó gyomrában ma egy többfunkciós tér üzemel, amely helyet ad egy hajózástörténeti tárlatnak, több tematikus kiállításnak és az orrában egy gyermekfoglalkoztató sarok is helyet kapott, ahol rendszeresen tartanak gyermekeknek “Matrózképzőt“.
  • Bugaszegi téglagaléria és tanya: Csere Jani bácsi birodalma, a Bugaszeg Köztársaság egy olyan különleges hely, ami nem sok van az országban. Az alapító mintegy tíz év sajátkezű munkájával, régi, többségében „címeres” téglákból épített várkastély-jellegű építménye egy igazi kuriózum. A háromhektáros területen történelmi emlékpark, jurta sátor, harangtorony, kemence és a mindig termő Gecsemáni-kert található. Emellett lovak, juhok, nyulak, tyúkok, kacsák…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában