Kérdéses a helyzet

2024.07.22. 07:25

Bakonysárkányon bezárhat a posta

A helyi postahivatal bezárásának lehetőségével kell szembenéznie. Bakonysárkány faluja jelentős változások elé nézhet.

Varga Réka Antónia

Bakonysárkány község hivatalos facebook oldalán Ősz Ferenc polgármester bejegyzésben számolt be a helyzetről. A kihívás több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött. 2010-2011-ben a helyi önkormányzat határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a postahivatal hosszú távú fennmaradását, átalakítva a tűzoltóság épületét és hosszú távú bérleti szerződést kötve, ezáltal stabilizálva a postai szolgáltatások nyújtását a faluban.

Bakonysárkány postája évtizedek óta töretlenül műkődhetett.
Bakonysárkány postája évtizedek óta töretlenül műkődhetett.
Forrás: Bakonysárkány Község Hivatalos /Facebook

Nem engednek

A közösség több mint egy évtizeden át élvezte a megbízható postai szolgáltatásokat ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően. Azonban 2022-ben egy újabb postai átszervezés veszélyeztette a stabilitást. A postaszolgálat postapartnerségi szerződést ajánlott a Bakonysárkányon működő kisboltoknak, de egyik sem bizonyolt erre alkalmasnak. Ennek következtében a lejáró bérleti szerződést meghosszabbították, és a postai szolgáltatások továbbra is az épületben működhettek.

2024-ben a posta ismét jelezte, hogy a helyi postahivatal bezárásának lehetősége fenyeget, helyette mobil postaszolgáltatás léphetne életbe, kivéve, ha az önkormányzat postapartnerségi szerződést köt az üzemeltetésre. A regisztrációs határidő június volt, és a regisztráció megtörtént.

A jelenlegi testület úgy látja, hogy helyben mind a személyi, mind a tárgyi feltételek rendelkezésre állnak a további postahivatali feladat ellátásához. Elvégezték a szükséges regisztrációt, és kinyilvánították a postaműködtetési szándékukat. A személyi feltételeket nem vitatták meg, mivel egyelőre nincs jelöltjük a feladat ellátatására.

Még nincs minden veszve 

Ezek a lépések időt nyertek a falunak, hogy a végső döntéseket meghozzák az új képviselőtestület megalakulása után. Az új képviselők fogják eldönteni, hogy hosszabb távon marad-e a postahivatal Bakonysárkányon, kikkel és hogyan üzemeltetik, vagy mobilposta látja el a feladatot. 

Bakonysárkány kitart

A folyamatban lévő tárgyalások és egyeztetések tükrözik a közösség erőfeszítéseit, hogy megőrizze ezt az alapvető szolgáltatást a változó körülmények közepette. Ősz Ferenc polgármester kiemelte, hogy bár megtették a szükséges lépéseket a postahivatal működésének fenntartásáért, a végső döntés az új vezetés kezében lesz. Ez az átmeneti időszak kulcsfontosságú, mivel a falu várja, hogyan fogják kezelni a postai szolgáltatásokat a jövőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában