Vadmozgás

2024.07.25. 07:07

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka

Autósként fokozott figyelemmel kell közlekedni. Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka.

Varga Réka Antónia

Az Országos Magyar Vadászkamara figyelmeztetést adott ki az autósok számára. Ugyanis most van az úgynevezett üzekedési időszak, az őzek párzási időszaka.

Augusztus közepéig tart a kimelet üzekedési időszak. Az autósoknak nagyobb vadmozgással kell számolniuk. Főként az őzek esetében
Augusztus közepéig tart a kiemelt üzekedési időszak. Az autósoknak nagyobb vadmozgással kell számolniuk. Főként az őzek esetében
Forrás: Shutterstock

Figyelni kell!

Ebben az időszakban fokozott vadmozgással kell számolni az utakon. Ez azért van, mert az európai őzek párzási viselkedésük során kergetik egymást, ezért a szokásosnál aktívabbak és nagyobb területen mozognak. Az európai őz hazánk legelterjedtebb nagyvad fajtája ezért az ország egész területét érinti a figyelmeztetés. Nagyából augusztus közepéig tart az üzekedési időszak. Dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Régió elnöke szerint úgy tudjuk csökkenteni a kockázatot, ha kerüljük a vadveszély táblával megjelölt utakat. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy a kiemelt időszakban csak itt számíthatunk az őzekre.

Hogyan kerüljük el?

  • Ha tehetjük, pont ezért válasszuk az autópályát, hiszen az egy teljesen elkerített útszakasz, ahova nehezen juthatnak állatok.
  • Közlekedjünk a megszokottnál lassabban, és nagyobb figyelemmel főleg sötétedés után.
  • Ha egy őz halad át előttünk, számítsunk arra, hogy nem egyedül mozog. Több állat is érkezhet.
  • A forgalmat nem zavarva, ha tehetjük, kicsit beljebb húzódva haladjunk

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában