Ingatlanpiac

2024.07.19. 06:55

Elszabadultak a lakbérek, mélyen a zsebbe kell nyúlni egy albérletért

Júliusban napvilágot látnak az egyetemi felvételi eredmények, s ezzel az egyetemi városokban kezdetét veszi albérletkeresés. Komárom-Esztergom vármegyében azonban nem meghatározó az egyetemek, főiskolák hatása a lakásbérleti piacon. A bérleti díjak színvonalát az adott város ipari parkja befolyásolja leginkább. Az albérlet Budapesten átlag negyedmillió forint most.

Kemma.hu

Egyre élénkebb az albérletpiac. Olyannyira, hogy a korábbinál tempósabb drágulással kanyarodott rá júniusban a szegmens a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után induló főszezonra. Érdekesség: a kiadó lakások 85 százaléka a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken található. Na de mitől függ, függhet, hogy egy albérlet Budapesten vagy épp vidéken mennyibe kerül? Utánajártunk a témának és a jelenlegi áraknak. 

Albérlet Budapesten és vidéken: kilőttek az árak. Győrben, Szegeden, Tatabányán, de Tata és Komárom városában is megnéztük, mennyiért kínálják most az albérleteket
Négy év alatt átlag 75 ezer forinttal emelkedtek a lakbérek Tatabányán. Az albérlet Budapesten már negyedmillió forint átlagosan.
Fotó: Z.M. / Forrás: 24 Óra

Az ingatlan.com infografikája szerint a vidéki albérletárak tekintetében Tatabánya a negyedik legdrágább vármegyeszékhely. Az egyetemváros Pécsen, ahol nem az ipar a meghatározó, csak 140 ezer forint egy lakás átlagos bérleti díja. A legolcsóbb bérlemények Miskolcon és Szekszárdon vannak, itt átlag 110 ezer forintért találhat már lakást a leendő bérlő. Tatabányán 2024 júniusában a kiadó lakások és házak havi átlagosan hirdetett bérleti díja a tavalyi 150 ezerről 175 ezer forintra nőtt a diagram szerint. 
Ugyanakkor a megkötött szerződésekben foglalt ár mégis a régi maradt, tudtuk meg Molnár Zsuzsannától, a tatabányai INKÖZ Ingatlanközvetítő és Befektető Zrt. cégvezetőjétől. 

Mennyibe kerül az albérlet Budapesten és vidéken?

Balog László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a legmagasabb átlagos havi bérleti díjakkal

  • Budapesten (250 ezer forint), 
  • Debrecenben (245 ezer), 
  • Győrben (195 ezer)
  •  és Székesfehérváron (185 ezer) számolhatnak a bérlők. 

Megnéztük, mi a helyzet szűkebb hazánkban. Az Ingatlanbazár Komárom-Esztergom vármegyei hirdetményei között böngészve Tatabánya legolcsóbb albérlete egy 36 négyzetméteres belvárosi lakás havi 140 ezer forintért, amit egy új építésű, 33 négyzetméteres, tetőtéri lakás követ 150 ezerért, de hamar 220 ezernél találjuk magunkat 48 és 78 négyzetméteren. A díjak 400 ezernél tetőznek. Rá kellett pillantanunk egy kiadó háromszintes, 12 lakásos épületre, 3,8 millióért. 54-55  fő elszállásolására alkalmas. Ezt munkásszállónak javasolja a hirdető.

Komáromban egy 55 négyzetméteres lakás a legelső 160 ezres bérleti díjjal, de hirtelen szembe jön egy 66 négyzetméteres lakás 370 ezerért. Tatán egy 53 négyzetméteres szép, de bútorozatlan lakással, 170 ezer forintos bérleti díjjal kezdődik sor, amit egy nem kevésbé szép 40 négyzetméteres követ 180 ezerért. Utána már 200 ezerért találunk 54 és 74 négyzetmétereset, aztán egyre drágábbakat, végül egy 650 ezres albérlet „ajtajában” találjuk magunkat. Oroszlányi hirdetést nem találtunk, de Ácson akad egy 107 négyzetméteres bérlemény havi 600 ezerért. 

Albérlet Budapesten és vidéken: kilőttek az árak
Átlagosan így alakultak a lakbérek egy év alat a vármegyeszékhelyeken
Forrás: ingatlan.com

Négy éve egyébként Tatabányán átlag százezer forint volt az átlag lakbér, Budapesten 150 ezer. Akkor a vármegyeszékhelyen közül Tatabánya vezette a sort.

Az egyetemek helyett az ipari parkok befolyásolják a piacot

– Abszolút az ipari parkokra épül a lakásbérleti piac – mondta Molnár Zsuzsanna. – Bő egy éve próbálták emelni a tulajdonosok a bérleti díjakon, de hónapokat kellett várniuk a bérlőkre. A bérbeadás bizalmi ügylet. Az ár maradt a tavalyi. Kínálati piac van, tehát van választásuk a keresőknek.

– Sajnos azt tapasztalom, hogy az ingatlanok eladási értékét negatívan befolyásolhatja, ha egy házban bérbe adott lakások vannak; így olykor nem vagy nehezebben adható el, esetleg áron alul adható el ilyen szomszédságban a lakás – tájékoztatott bennünket Molnár Zsuzsanna, az INKÖZ cégvezetője. 

Mint a cégvezetőtől megtudtuk, tapasztalatai szerint nálunk a lakásbérleti piac nagyjából 60 százalékát az ipari parkok miatt érkező munkavállalók, 30 százalékát helyi bérlők, és kevesebb, mint 10 százalékát egyetemi hallgatók teszik ki.

A Világgazdaság májusban is arról írt már, hogy lélektani határon vannak a fővárosi albérletárak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában