Jegyzet - 2024.07.19.

2024.07.22. 14:11

A délibáb kinőtte a Hortobágyot

Olyan, mintha víz folyna előttünk, délibábos az út. Gyakran hangzik el efféle mondat, mikor autóba ülünk. Felsejlik Az Alföld, Petőfi versének szavai a hatalmas síkságról, ahol a „Délibábos ég alatt kolompol” a gulya. Idilli, szép képként gondoltam rá addig, amíg a délibáb nem lett egyre gyakoribb vendég felénk is.

Sugár Gabi

De mi is ténylegesen a délibáb, amely már egyáltalán nemcsak déli vendég errefelé (sem)? Legtöbbször a horizont közelében figyelhetőek meg. Ilyenkor a látóhatáron lévő tárgyak a nyári forróságban lebegni látszanak, megkettőződnek, vagy fordított állásúnak tűnnek. A jelenség hátterében a különböző légrétegeken áthaladó fény törése áll – írta az egyik internetes portál a különös, látványos jelenségről. A napsütés felforrósítja az úttestet, amely felett a levegőréteg kitágul, sűrűsége lecsökken. 

Hortobagy_28
A délibáb már mindenhol ott van
Fotó: Ujvári Sándor / Forrás: Baon.hu

A közvetlenül az útfelület feletti réteg és az alig pár centivel felette lévő között jelentős hőmérséklet-különbség alakul ki, s megváltozik a fény áthaladásának módja. Ez a délibáb tudományos magyarázata. Hol így, hol úgy jelenik meg: az utat vagy az előttünk haladó járműveket torzítva. 
A nyári melegben nem túl hasznos mezítláb sétálni az aszfalton. A minap egy ismerősöm kiscicája lépett az aszfaltra, majd lábait kapkodva gurult le a szikkadt fűre. 

A délibáb kilépett a Hortobágyról. Fullasztó meleggel, lelket zsugorító, perzselő nappal, égetően forró széllel hozta magával a látványosságot. Bevallom, meglennék nélküle! 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában