Falunap

2024.06.05. 13:01

Időutazásra hívták Szák és Szend apraja-nagyját a hétvégi falunapon

Kondor József legújabb alkotását, a Szák és Szend egyesülésének 40. évfordulójára állított emlékmű leleplezését is a falunapon tartották.

Kemma.hu

Helytörténeti kiállítással és emlékmű avatással egybekötött falunapot tartottak Szákszend központjában, aminek keretében átadták a márciusban alapított kitüntetéseket is.

A szeretet köti össze Szákszend lakóit
A szeretet köti össze Szákszend lakóit
Forrás: szakszend.hu

– A szeretet összeköt bennünket, s nem tesz különbséget, hogy Szák, vagy Szend szülöttjei vagyunk

– mondta Papp Attila Csaba polgármester, majd felavatták Kondor József legújabb alkotását, a Szák és Szend egyesülésének 40. évfordulójára állított emlékmű leleplezését is a falunapon.

Előtte azonban a történelmi egyházak képviselői, Sinkó-Szabó Lilla evangélikus lelkész és dr. Író Sándor római katolikus plébános imádsága után Radnóti Miklós „Nem tudhatom” című verse hangzott el Fodor Réka előadásában, végül a Százszorszép Dalkör éneke zárta a falunap egyik fontos programját.

Mindeközben egyre többen gyülekeztek a faluház parkolójában: a Bányató Horgászegyesület halászlével, a Szákszendi Horgászegyesület sült hallal, a Vadásztársaság őzpörkölttel, Kosztolánszki István bablevessel, tócsival, Horváth István körömpörkölttel, az önkormányzat marhapörkölttel, marhagulyással, a polgárőrség lángossal, az iskolai szülői munkaközösség hot-doggal, a bölcsődei palacsintával, az óvodai jótékonysági sütivásárral kényeztette a vendégeket.

A jubileum alkalmából a faluház tükröstermében helytörténeti kiállítás nyílt „Szákszend története napjainkig” címmel Klestenitzné Beke Ildikó gyűjteményének és a falubelieknek köszönhetően, majd következett a kora délutáni megnyitó. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György vármegyei közgyűlési elnöke és a környékbeli települések polgármesterei is ellátogattak a rendezvényre.

Hartmann Imre szétosztotta a kitüntetéssel járó majd félmillió forintot

A Szákszend Községért Elismerést, a képviselő-testület által adományozható legmagasabb díjat Hartmann Imre alpolgármester kapta. A község javára kamatoztatta már kiterjedt kapcsolati tőkéjét, például az 1999-2000-es években a faluház építésénél. Szenvedélyes vadász, hazánkon belül és a világ számos részén, köztük Afrikában is részt vett már vadásztúrákon. A farmján létrehozott tekintélyes trófeagyűjteményét közkinccsé tette. A község iskolásait, óvodásait, nyári táborok résztvevőit, tardoskeddi testvértelepülésről érkezőket, csoportokat lát vendégül rendszeresen. Harminc éve főszervezője a borversenynek, de a helyi dalkör oszlopos tagja is.

Az elismerés átvételét követően Hartmann Imre bejelentette, hogy a kitüntetéssel járó 400 ezer forintot is szeretné felajánlani. Az összeget egyenlő, 100-100 ezer forint értékben szétosztotta a bölcsődének, óvodának, iskolának és a dalkörnek. Felidézte a bányatónál tartott sikeres majálist is, ahol – mint mondta – csak egy hibádzott, hogy nincs áram. Ezért azt is bejelentette, hogy egy aggregátor megvásárlásával támogatja a Bányató Horgász Egyesületet.

A műsorfolyamot a Kiskuckó Óvoda nyitotta, az apróságokat az Amicitia Táncstúdió követte öt, zárásul a hatalmas tapsot érdemlő „Mamma Mia és Gimme! Gimme! Gimme!” című koreográfiával. A folytatásban szóló mazsorett, kortárs és akrobatika produkciókkal léptek színre a Cirill táncstúdió tagjai, köztük Magyar Bajnokok és Világbajnokként Mátis Blanka, Kovács Zsófia és Bodányi Gréta, majd következett a Groovehouse együttes, a Százszorszép Dalkör, és a szülők óriási ovációt kiváltó meglepetéstáncaként ismét Abba slágerek csendültek fel. A további repertoárban szerepelt Balogh Tímea és Simon Zoltán operett, musical összeállítása, Jeratel hastánc bemutató, Csonka András, Pici koncert, látványos tűzzsonglőr bemutató és hajnalig tartó diszkó.

Az ünnepi program részeként a 40 éves jubileum jegyében Papp Attila Csaba az önkormányzat nevében ajándékkal kedveskedett mindazoknak, akik 1984-ben születtek, illetve kötöttek házasságot Szákszenden. Ezt követte a díjátadás. 

Szákszend hírnevét öregbítik

Szákszend Község Ifjú Tehetsége Díjat adományozott Fodor Rékának, aki minden társadalmi rendezvény fontos szereplője és Bodányi Gréta Alisának, az oroszlányi Cirill Táncstúdió növendékének. Szákszend Község Szolgálatáért Díjat vehetett át Mezőfi Attiláné hivatali dolgozó, Letenyeiné Mohos Katalin a háziorvosi rendelő asszisztense és Havasiné Orbán Ildikó, az Öveges József Általános Iskolából nyugdíjas pedagógusa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában