Ünnep

2023.03.14. 18:13

Fából készült alkotás emlékeztet Gábor Áron rézágyújára Szákszenden - fotók

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján köztéri alkotást is avatott a település.

W. Zs.

Nem volt kegyes az időjárás Szákszeden sem az ünneplőkhöz március 14-én, a '48-as események megemlékezésén. Az esős időjárásra való tekintettel az ünnepség második felét már a művelődési házban folytatták.

Az eseményen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Papp Attila Csaba polgármester, Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke, Lazók Zoltán oroszlányi polgármester, Emődi Ferencné járási hivatalvezető. Az ünnepségen belül felavatták Kondor József művész kopjafáját, amely Gábor Áron rézágyújának mását ábrázolja. Mint elhangzott: a kopjafa Szákszend első, a '48-as szabadságharcra emlékeztető köztéri alkotása.

Czunyiné dr. Bertalan Judit köszöntőbeszédében kiemelte a jövő szákszendi generációja és az alkotás kapcsolatát. Elmondta: ha bárki megkérdezi az iskolásokat a '48-as eseményekről, Gábor Áron rézágyúja című népdal jut eszükbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában