Biztonság

2024.06.28. 11:21

Kis híján leszorították az útról, revansból polgárőr egyesületet alapított Attila

Egy éve alakult meg a Kocs Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület. A rendőrségnek és a helyeiknek is nagy segítség a helyi polgárőrség munkája.

Goletz-DeáK Viktória

Egy éve alakult a polgárőrség Kocson. Azóta a rendőrségnek és a helyeiknek is rendszeresen segítenek. A szervezet megalapítása, mondhatni egy szabálytalan autósnak és egy lelkiismeretes új lakónak köszönhető.

Egy éve alakult meg a Kocs Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület. A rendőrségnek és a helyeiknek is nagy segítség a helyi polgárőrség munkája.
A forgalomirányításban is segítenek a polgárőrség tagjai, ha az autópályáról Kocs felé terelik a forgalmat 
Fotó: Beküldött

Az egyesület ötlete Vépi Attilában merült fel, aki Tatabányáról költözött két éve Kocsra. Attila korábban a vármegyeszékhelyen is tagja volt a polgárőrségnek, a faluban azonban hiába kereste a csoportot. 

Nem volt polgárőrség korábban

– Egyik nap, amikor jöttem haza furgonnal, egy autó majdnem letolt az útról. Az ügyfélkapun rákerestem a rendszámra, és megdöbbenve láttam, hogy ki van vonva az autó a forgalomból. Szerettem volna jelezni a helyi polgárőrségnek, hogy figyeljenek a sofőrre és az autóra, azonban kiderült, hogy nem működik a településen egyesület – mesélt az előzményekről Attila, aki a következő egy évet azzal töltötte, hogy tagokat toborozzon és megteremtse az egyesület alapjait. Végül a Kocs Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület 2023 június elején tartotta meg alapító közgyűlését és választott elnököt Attila személyében. 

– Jelenleg tizenkét fő ad szolgálatot, amiből nagy örömünkre hárman ifjú polgárőrök, vagyis még csak 16-17 évesek. Ez nagyon fontos, mert az egyik legnagyobb problémánk, hogy nincsen utánpótlás, nem csatlakoznak hozzánk többen. Úgy gondolom, hogy 20 fővel már stabilan tudnánk működni – magyarázta Attila, aki azt is elárulta, hogy eddig nem volt olyan felkérés, amire nemet kellett volna mondaniuk. Azonban ehhez az is kell, hogy több olyan személy is legyen a csapatban, akinek a fizető, civil munkája rugalmas. 

Sok a felkérés

– A rendőrségtől és a helyiektől is kapunk felkérést. Többek között a környéken rendszeresen járőrözünk a rendőrökkel közösen, illetve a forgalomirányításban is segítünk. Például nagy problémát jelent a településen, ha az autópályáról leterelik a forgalmat Nagyigmándnál, mert akkor Kocson keresztül tudnak csak a kamionok is áthajtani. Ilyenkor biztosítjuk a biztonságos közlekedést. De kaptunk már meghívást a helyi iskolába is, ahol egy KRESZ-pályát építettünk a gyerekeknek – sorolta a felkéréseiket az egyesület elnöke. A kocsi polgárőröket az önkormányzat is támogatja, már kaptak egy irodát, ahova hamarosan beköltözhetnek. Azonban szolgálati autója még nincs az egyesületnek: két új és egy használt kerékpárral tudnak jelenleg a faluban közlekedni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában