A nyár íze

2024.06.18. 11:16

Kovászos uborka 24 óra alatt? Itt a titkos recept! Garantáltan roppanós lesz napfény nélkül is

Ki ne emlékezne gyerekkorából az ablakba, erkélyre kitett nagy üvegekre, amiket gondos kezek telis-tele raktak kovászolni való uborkával, és amiket aztán napokig érlelt a nyári napsütés? Elárulunk egy titkot: a kovászos uborka napfény nélkül is elkészíthető. Ha használjuk a technika vívmányait, akkor akár 24 óra alatt is!

Kemma.hu

A kovászos uborka igazi rajongóinak már a fenti sorok elolvasásától is összefut a szájában a nyál. Sokan ezért az üvegbe zárt csodáért is várják a nyarat, hogy a meleg beköszöntével beleharaphassanak a hűvös, roppanós, karakteres ízű finomságba. Ehessék zsíros kenyérhez, pörkölthöz, krumplis tésztához, grillezett húsokhoz. Vagy csak úgy, magában.

Step,By,Step,,The,Flavors,Come,Together.,Here,,A,Woman's kovászos uborka
Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk
Forrás: Shutterstock

Vannak, akik előre megnézik az időjárás-előrejelzést is, lesz-e elég napsütés ahhoz, hogy pár nap alatt elkészüljön a kovászosuk. Pedig a kovászos uborka készítésének a tatabányai uborkaguru szerint egyedül a fiatal és kemény uborka a szűk keresztmetszete. Ha az kapható, már csak meleg kell a csodatévő folyamatokhoz.

Kenyér vagy krumpli?

A többség kenyérrel csinálja, de vannak, akik a krumplira esküsznek. Utóbbi sokkal kiszámíthatóbb, „tisztább” megoldás, hiszen a mai kenyerek összetevői között már érhetik meglepetések az embert. A krumplival beoltott uborka ráadásul gluténmentes is.

A krumpli vagy kenyér akkor végzi el a dolgát, ha az uborkás üveget 25-30 °C feletti hőmérsékletű helyre tesszük, és legalább 30 órán át állni hagyjuk. A napfény csak a meleg miatt szükséges, és mivel ez nem folyamatos, a készítés ideje elhúzódhat. A meleg hatására az uborka tetejére helyezett krumpliból vagy kenyérből tejsav keletkezik.

Tasty,Salt,Cucumbers,With,Herbs,And,Muddy,Brine,In,A kovászos uborka
A nyár slágere, igaz?
Forrás: Shutterstock

Nem csak finom: egészséges!

Az erjesztés során az üvegben hasznos baktériumok fejlődnek ki. A tejsav jó hatással van a bélflóra és a gyomor egészséges működésére. A kovászos uborka ráadásul magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint is tartalmaz.

Az egynapos kovászos uborka receptje

Forralt vízbe tegyünk literenként 1 púpos evőkanál sót. Amíg hűl, készítsük elő az uborkákat: alapos mosás után vágjuk le a végüket, és beleszúrva a kést, hosszában vágjuk be őket. Az üvegbe tegyünk 1, legfeljebb 2 gerezd fokhagymát, majd állítva pakoljuk tele az üveget uborkával úgy, hogy száras kaprot is bőven tegyünk közé.

Öntsük fel a sós lével, majd tegyünk a tetejére egy karikákra vágott krumplit, ami, ha ügyesen tettük az üvegebe, leszorítónak is megfelel. Használhatunk bolti, műanyag leszorítót is, ha van otthon. Tegyük az üveget vízzel megtöltött befőző automatába, állítsuk a gépet 46 fokra, és 24 órára indítsuk el.

Másnapra elkészül, és éppen olyan lesz, mint nagyanyáink napfényen kovászolt uborkája. Ha nem finomabb!

befőző automata
Így néz ki a befőző automata
Forrás: scbgroup.com

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában