2024.06.18. 11:16
Kovászos uborka 24 óra alatt? Itt a titkos recept! Garantáltan roppanós lesz napfény nélkül is
Ki ne emlékezne gyerekkorából az ablakba, erkélyre kitett nagy üvegekre, amiket gondos kezek telis-tele raktak kovászolni való uborkával, és amiket aztán napokig érlelt a nyári napsütés? Elárulunk egy titkot: a kovászos uborka napfény nélkül is elkészíthető. Ha használjuk a technika vívmányait, akkor akár 24 óra alatt is!
A kovászos uborka igazi rajongóinak már a fenti sorok elolvasásától is összefut a szájában a nyál. Sokan ezért az üvegbe zárt csodáért is várják a nyarat, hogy a meleg beköszöntével beleharaphassanak a hűvös, roppanós, karakteres ízű finomságba. Ehessék zsíros kenyérhez, pörkölthöz, krumplis tésztához, grillezett húsokhoz. Vagy csak úgy, magában.
Vannak, akik előre megnézik az időjárás-előrejelzést is, lesz-e elég napsütés ahhoz, hogy pár nap alatt elkészüljön a kovászosuk. Pedig a kovászos uborka készítésének a tatabányai uborkaguru szerint egyedül a fiatal és kemény uborka a szűk keresztmetszete. Ha az kapható, már csak meleg kell a csodatévő folyamatokhoz.
Kenyér vagy krumpli?
A többség kenyérrel csinálja, de vannak, akik a krumplira esküsznek. Utóbbi sokkal kiszámíthatóbb, „tisztább” megoldás, hiszen a mai kenyerek összetevői között már érhetik meglepetések az embert. A krumplival beoltott uborka ráadásul gluténmentes is.
A krumpli vagy kenyér akkor végzi el a dolgát, ha az uborkás üveget 25-30 °C feletti hőmérsékletű helyre tesszük, és legalább 30 órán át állni hagyjuk. A napfény csak a meleg miatt szükséges, és mivel ez nem folyamatos, a készítés ideje elhúzódhat. A meleg hatására az uborka tetejére helyezett krumpliból vagy kenyérből tejsav keletkezik.
Nem csak finom: egészséges!
Az erjesztés során az üvegben hasznos baktériumok fejlődnek ki. A tejsav jó hatással van a bélflóra és a gyomor egészséges működésére. A kovászos uborka ráadásul magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint is tartalmaz.
Az egynapos kovászos uborka receptje
Forralt vízbe tegyünk literenként 1 púpos evőkanál sót. Amíg hűl, készítsük elő az uborkákat: alapos mosás után vágjuk le a végüket, és beleszúrva a kést, hosszában vágjuk be őket. Az üvegbe tegyünk 1, legfeljebb 2 gerezd fokhagymát, majd állítva pakoljuk tele az üveget uborkával úgy, hogy száras kaprot is bőven tegyünk közé.
Öntsük fel a sós lével, majd tegyünk a tetejére egy karikákra vágott krumplit, ami, ha ügyesen tettük az üvegebe, leszorítónak is megfelel. Használhatunk bolti, műanyag leszorítót is, ha van otthon. Tegyük az üveget vízzel megtöltött befőző automatába, állítsuk a gépet 46 fokra, és 24 órára indítsuk el.
Másnapra elkészül, és éppen olyan lesz, mint nagyanyáink napfényen kovászolt uborkája. Ha nem finomabb!