Közösség

2024.06.03. 22:16

Galla Színpad és Bábszínház: sikert sikerre halmoznak országszerte

A Galla Színpad és Bábszínház nagy sikerrel működik a felsőgallai művelődési házban. A gyerekek turnén is részt vettek, az ország több pontján is bemutatkoztak, nagy elismerést kapva. A sikerek mellett mégis az számukra a legfontosabb, hogy összetartó közösséget alkossanak.

Körtvélyfáy Dina

A Galla Színpad és Bábszínház több mint két éve működik a Széchenyi István Művelődési Házban. A bábcsoportot Herendi Judit, a művelődési ház vezetője alapította, egy pályázat segítségével. A projekt lezárultával a gyerekek szerették volna továbbra is a bábcsoport tagja lenni, így azóta is rendszeresen közösen próbálnak, fellépésekre járnak. A létszám is gyarapodik, 6 és 14 év közötti gyerekszínészekkel.

A Galla Színpad és Bábszínház Veszprémben is fellépett
A Galla Színpad és Bábszínház Veszprémben is fellépett
Fotó: beküldött / Forrás: beküldött

Még tavaly vitték színpadra az Annabella virágai című mesét, amelyet Herendi Judit írt, dramatizált és szövegkönyvezett. Az előadással a helyi óvodákban is jártak, valamint idén turnéra is indult a  Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóságának támogatásával. Eljutottak Mocsára, Epölre és a Jásdi Bodzanapokra is, illetve új kosztümökkel, bábparavánnal, bábokkal gyarapodott a társulat.

A veszprémi, országos Bűvös Bábos fesztiválra is őket delegálta a vármegye. A rendezvényen több mint négyszáz gyerek vett részt, a határon túlról is érkeztek fellépők. A szakmai zsűritől a tatabányaiak kiváló értékelést és elismerő szavakat kaptak.

A vendégszereplések mellett rendszeresen fellépnek a felsőgallai művelődési ház rendezvényein is, klasszikus zenei esteken, kiállításmegnyitókon vesznek részt. Szorosan együttműködnek a Cortina színitanodával, akik szintén a művelődési házban tartják rendszeres próbáikat. Nagy sikerű a két színitanoda közös műsora, az adventi és a nyári zenés gálaműsor.

Immár harmadik alkalommal rendeznek bábos tábort, ahová a tagok mellett azokat a gyerekeket is várják, akik csatlakoznának hozzájuk. A július 1-jén kezdődő táborban kezdik el tanulni új darabjukat is, amelyet a tervek szerint jövő tavasszal mutatnak be.

A bábcsoport havonta több alkalommal, szombatonként próbál Felsőgallán 10 és 15 óráig. A foglalkozások során hangsúlyt kap a színpadi mozgás, a verbális és nonverbális készségek fejlesztése. Legfontosabbnak azonban a közösségépítést és a családias, jó hangulatot tartják.

A Galla otthont ad a felnőtteknek is

Herendi Judit arról is beszélt nekünk, hogy a Galla Színpad és Bábszínház nem csupán a gyerekeket, a felnőtteket is megszólítja. A felnőtt színjátszókört 2023-ban a Pajtaszínház keretein belül választották be azon csoportok közé, akik a Nemzeti Színházban adhattak elő. A színjátszókör az Eszti néni című bohózattal lépett fel. Mindezek mellett színpadi előadásaik között szerepelnek az alábbiak: a Hacsek és Sajó, valamint a Jenő és Lujza kabaréjelenet, amelyeket szintén már több ízben bemutattak, nem csupán Tatabányán, hanem vidéken is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában