Választások

2024.06.08. 14:46

Európai parlamenti választás: Szlovákiában már ma szavaznak az emberek

Szlovákiában is döntenek Európa jövőjéről. Északi szomszédunknál ugyanis már szombaton megtartják az európai parlamenti választást, így összefoglaltuk a szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kemma.hu

Mint ismert, Magyarországon vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak. Azt azonban talán már kevesen tudják, hogy az európai parlamenti választás időpontja az EU-n belül nem egységes: Hollandiában például már június 6-án (csütörtökön) szavaztak a választópolgárok, Szlovákiában pedig ma, június 8-án (szombaton) választanak az emberek. És hogy ez miért fontos? Mert az eredményeket csak azután hozhatják nyilvánosságra, ha az utolsó tagállamban is lezárták az összes szavazófülkét.

európai parlamenti választások Szlovákia
Szombaton tartják Szlovákiában az európai parlamenti választásokat
Forrás: TASR

Szlovákiában 7 és 22 óra között lehet tehát a mai napon szavazni, ahol 24 párt méretteti meg magát. A szavazók csak egy párt listáját dobhatják be az urnába, amelyen maximum két jelölt nevét karikázhatják be. Az EP-be azon pártok delegálhatnak képviselőket, amelyeknek sikerül megugrania az ötszázalékos választási küszöböt, akik között összesen 15 mandátumot osztanak ki a választási eredménytől függően. Az európai parlamenti képviselők mandátuma öt évre szól.

Európai parlamenti választás Szlovákiában

Az ujszo.com kisokosa szerint a szavazáshoz itt is szükséges egy érvényes személyi igazolvány, amelyet az adott szavazóhelyiségben kell felmutatni a választási bizottság előtt. Szlovákiában azon 18 év feletti állampolgárok jogosultak a szavazásra, akik állandó lakhellyel rendelkeznek az ország területén. Az EP-választás esetében is érvényes, hogy az állampolgároknak az állandó lakhelyük alapján meghatározott szavazóhelyiségben kell leadniuk a voksukat.

A választáson részt vehetnek azok is, akik más uniós tagország állampolgárai, de Szlovákiában van az állandó lakhelyük. Nekik viszont április 29-ig regisztrálniuk kellett a helyi önkormányzati hivatalban. Azok is szavazhatnak, akik szlovák állampolgárok, de nincs állandó bejegyzett lakhelyük sem Szlovákiában, sem más uniós tagországban. Nekik egy érvényes útlevélre van szükségük, illetve egy becsületbeli nyilatkozatra a lakhelyről. Azok a szlovák állampolgárok, akiknek más uniós tagországban van a lakhelye, csakis külföldön szavazhatnak, itthon nem.

Az EP-választás esetében is érvényes, hogy aki kiváltotta a választási igazolványt, az az ország bármely szavazóhelyiségében voksolhat, illetve mozgóurna is igényelhető a választás napján, az adott szavazóhelyiség bizottságánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában