Jegyzet

2024.05.21. 21:00

Sokszínűség

Az ENSZ, kiemelten nevelésügyi, tudományos és kulturális szakcsoportja kezdeményezésére, huszonkét éve ma van a kulturális sokszínűség világnapja. A világnapfogalom nemzedékünknek már egyre egyértelműbb.

Fenyvesi Károly

Az ötletgazdák, a szervezők, az érdeklődők azt szeretnék, ha a jelzett napon egy téma sokkal nagyobb figyelmet kapna, mint az esztendő bármelyik más dátumán. Ezen csapat szerint minden fontos ügynek van világnapja. A sokszínűség gondolati tárháza ma nem ennyire egyszerű. Például belefér a gazdagság, a bőség, a színpompa, a sokoldalúság, a változékonyság, a sokféleség, a különféleség, a sokrétűség és a változatosság alapgondolata, illetve kombinációja is. Egy ilyen útelágazáshoz érve kell döntenünk arról, hogy hol sorolunk ki gyorsan a körforgalomból, illetve, hogy megyünk-e még néhányt kurflit autóstársaink csodálkozó tekintetét, dudálását élvezve, elszenvedve. Idehaza elgondolkodva tekerve autónk kormányát, bizonytalanul nyomva a gázpedált, néha tétován indexelve, többnyire egy dolog biztos. Jó páran tudni vélik, hogy miért szerencsétlenkedünk. Más országokban, más otthoniak ezen azért elgondolkodnak. A kulturális sokszínűség világnapja elvileg lehetőséget teremt arra, hogy több információt kapjunk más kultúrák világáról, megbecsüljük más közösségek értékeit, megtanuljunk jobban együtt élni. 

Az elvekkel semmi gond. Mostanában mindennapjaink azért már keményebb dolgokról is szólnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában