Beruházás

2024.05.09. 18:00

Lassan elindul a több százmilliós Malom-tó projekt

Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító (OIH) Zrt. vezérigazgatója fontos információkat osztott meg portálunkkal a százmilliós beruházással kapcsolatban. Az oroszlányi Malom-tó projekt lassan elindul.

Kemma.hu

Jövő tavasszal kezdődhet az oroszlányi Malom-tó körüli beruházás. Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító (OIH) Zrt. vezérigazgatója reagált korábbi cikkünkre.

Az oroszlányi Malom-tó projekt lassan elindul
Az oroszlányi Malom-tó beruházása jövő tavasszal kezdődik
Fotó: Flajsz Péter

2022-ben írtunk arról, hogy a tó környezetének fejlesztése a TOP Plusz keretében történik, „Zöld fejlesztések” címszó alatt bruttó 300 millió forintos támogatást nyert a bányászváros. A megvalósításra rendelkezésre álló idő a támogatási szerződéstől számított 36 hónap.

Németh Gábor elmondta, hónapok óta kevésbé látványos, ám annál sokkal komolyabb munka folyik a bányászvárosban a tó ügyében. A városi klímastratégiát, a zöld infrastruktúra fejlesztési és fenntartási akciótervet (ZIFFA) és a projekthez kapcsolódó éghajlatváltozási reziliencia vizsgálatot az OIH Zrt. koordinálása és folyamatos szakmai egyeztetése mellett, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. készíti, mely szervezet fogja össze a tájépítészeteket, ökológusokat, környezetvédelmi és területfejlesztési szakembereket a munkában.

Voltak helyszíni bejárások és szakmai egyeztetések a témában, illetve a tó környezetének ökológiai és növényzeti felmérése, a növénytársulások és egyedfajták kataszterezése is megtörtént.

– tette hozzá, és azt is, hogy a folyamat segítése miatt az OIH Zrt. a szakemberekkel közösen összeállított kérdőíveket kezdett el terjeszteni. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott e-mailben ír arról, hogy a felmérést már több százan kitöltötték. Kiemelte, hogy a nevezett kérdőíves felmérések beérkezése és értékelés után a tervezők az OIH Zrt-vel közösen újabb fórumot és tájékoztatást kívánnak szervezni, még tavasszal.

Hozzátette, a klimatikus és ökológiai témájú előkészítésekkel párhuzamosan az önkormányzat megbízásából a Partner Mérnöki Iroda Kft. foglalkozik a pályázathoz kapcsolódó kivitelezési, területrendezési tevékenységek konkrét műszaki tartalmának, adott esetben engedélyezési dokumentációjának és közbeszerzési előkészítő anyagainak összeállításával. A folyamat során közmű, közút, villamos, vízépítési tervezők, tájépítészek és kert tervezők is részt vesznek a végleges tartalom szakszerű kidolgozásában.

Az oroszlányi Malom-tó mérföldkövei

Megkérdeztük Takács Károlyt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét is, aki a városvezető szerepét töltötte be a tó elnevezésekor 2011-ben. Tizenhárom évvel ezelőtt, a júniusi testületi ülésen szavazták meg a képviselők, hogy a több száz beérkezett javaslat közül a Malom-tó elnevezést kapja meg Oroszlány egyetlen állóvize.

Takács Károly üdvözítőnek tartja a tópart rendezést.  

Fontos a fejlesztési forrásokat látható módon és mielőbb felhasználni

– mondta és célzott arra, hogy másfél év alatt ezt már el kellett volna kezdeni. Kiemelte, fontos a gazdálkodás és a tervezés is.

Az biztos, hogy a környezeti-ökológiai megalapozó dokumentumok nyár első felében elkészülnek. Ősszel, a közbeszerzési eljárás kiírását és a kivitelező kiválasztását követően tél elején várható látványos változás a Malom-tó projektjében. Bizonyos terület és növényzeti előkészítési munkák elkezdődhetnek, de az érdemi és nagyobb mértékű kivitelezés csak jövő tavasszal várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában