Fejlesztés

2024.05.17. 16:15

Nagy István adta át Ácson a GreenCoop üvegházát

A GreenCoop csoport hatodik üvegházát avatták fel pénteken Nagy István agrárminiszter jelenlétében. A cégcsoport tagjai közül az Ácsi Termál-Kertészet Kft. lesz az első, amelyik paradicsom helyett uborkatermesztéssel foglalkozik majd.

Körtvélyfáy Dina

Nagy István elmondta, a Vidékfejlesztési Program keretében az Ácsi Termál-Kertészet Kft. 1,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a 6 milliárd forintos fejlesztéséhez. A projekt keretében üvegház épült, a kertészeti tevékenység versenyképességéhez pedig hozzájárulnak egyéb fejlesztések is, ilyen a hűtőkamra, és a már meglévő termálkút és a megvalósítási helyek közötti termálvezetékek kiépítése.

Nagy István megtekintette az elkészült üvegházat
Nagy István megtekintette az elkészült üvegházat
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A működési tevékenység tavaly márciusban kezdődött, rá egy évre palántázni kezdték az üvegházat. A felépült létesítményben – amely hazánk egyik legnagyobb és legmodernebb uborkatermesztő üvegháza – 6,5 hektáron termesztenek, évente 12-14 millió uborkát. A terményt Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is értékesítik. Az agrárminiszter arra is kitért, a vidék népességmegtartó erejét is ösztönzi a beruházás, hiszen 80 új munkahelyet teremtettek.

Nagy István szerint töretlen a fejlődés

Az agrárminiszter azt is bejelentette, még egyszerűbb lesz pályáznia a vállalatoknak. A legfontosabb újítás az lesz, hogy előleget folyósítanak. A milliárdos pályázatoknál a beruházás 25 százalékának mértékéig, a kisebbeknél a fele értékig, hogy az önrészt ne előre, hanem a fejlesztés végére kelljen előteremteni.

Kiemelte, 2010 óta töretlen a fejlődés az agráriumban, a pályázati lehetőségekkel pedig élni kell, hátrahagyva a 20 századi technológiákat. Hangsúlyozta, a geotermikus energia felhasználásával a nyugati versenytársakat is meg lehet előzni, mert sokkal kedvezőbb árú, mint a fosszilis energia, amelyet ők használnak.

Az eseményen beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Kancz Csaba főispán, Szentirmai István polgármester és Bindics Zsolt, a GreenCoop csoport elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában