Jegyzet

2024.05.30. 21:00

Matek

Június utolsó előtti péntekén zárul a napjainkban zajló tanév. Néhány izgalmas órájuk még hátravan a diákoknak. A fagyizó előtt például két lányka elmélyülten számolgat beszélgetés közben.

Fenyvesi Károly

Egyikük azon szörnyülködik, hogy naponta még hány oldalt kell elolvasnia a Szent Péter esernyője című regényből, hogy időben a végére érjen. Tölcséres társa magyar osztályzatait átlagolja. Arra jut, hogy egy négyes még remekül jönne. A tanév vége felé sok dolgozó szülő is matekozik. A vakáció ideje alatt bizonyos kor alatt meg kell oldani a gyerekek délelőtti felügyeletét. Nincs gond, ha apa és anya nem azonos műszakba jár. Sok családnál kerülnek kényszerűségből képbe az egyre több településen kinyitó, hétfőtől péntekig segíteni tudó nyári napközik. Bele kell férni a létszámkeretbe, aztán indulhat a buli reggel nyolctól délután négyig. Csemeténként napi háromezer forintért. Gyerekkoromban faluhelyen még megszokott volt, hogy több generáció élt együtt hosszú, nyeregtetős házban. Ha megnőtt, megházasodott a gyerek, egy szoba-konyhás részt hozzátoldottak a kert felé. Az unoka otthonosan mozgott elől, hátul. A nyári iskolai szünetben is. Valaki mindig volt, aki figyelt rá. Aztán egyre többen költöztek el olyan településre, ahol ipari, gyári munka, nagy bolt, mozi, háziorvos, sokáig nyitva tartó vendéglő várta őket. Az első otthon meg lassan üres lett. Már nincs nagyi, nincs nyaralás. Marad a napközi. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában