Jegyzet

2024.05.28. 21:00

Jó étvágyat!

Fenyvesi Károly

Ha nem vagyunk éhesek, lazán maradjunk annál, hogy a szakma szerint a hamburger grillezett, fűszeres marhahús massza, lapos, enyhén pogácsa formájú, a mi fasírtunkhoz hasonló (?) ételféleség. Zsemle formájú péksüteménybe helyezik el. A gyorséttermek jellegzetes kínálata. Gyakran tálalják hasábburgonyával. Habár a hamburgert sokan sorolják az amerikai gasztronómia egyik alappillérei közé, az étel a németországi Hamburgból származik, ahol a mai hamburgerekhez hasonló szendvicseket már a 19. században is kínálták.

Ma van a hamburger nemzetközi napja. S ha már itt vagyunk keddnél. Vélhetően egyetlen nagy falu kis kocsmájában sem sokaknak ugrott be a kedd reggeli első féldeci kortyintása közben, hogy a Nemzetközi Tejszövetség azon napjára ébredtünk, immár hatvanhét esztendeje, amely nemzetközi tejnap elnevezést kapta. A célokkal persze semmi gond. A szervezők a korszerű tej és tejtermékeket, illetve az egészséges életmódot igyekeznek népszerűsíteni. Igyekeznek kiemelni a tej és tejtermékek társadalmi, gazdasági és kulturális jelentőségét, lehetőséget biztosítanak az ismeretterjesztésre és a közösségi összefogásra. S ha már nemzetközi figyelemfelhívó akciók. Az ENSZ húsz éve szervez olyan világnapot, amely az éhezés problémájára igyekszik felhívni a figyelmet. Földünk lakosságának mintegy nyolcadát érinti a nagy gond. Ma van a figyelemfelhívó világnap. A naptárakban sok minden elfér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában