Felvidék

2023.11.10. 13:52

A visszacsatolás évfordulójáról emlékeztek meg Komáromban

Komárom visszacsatolásának 85. évfordulójára emlékeztek a Duna-parti településen.A városvezetés, az Endresz Csoport Egyesület, a Magyar Hatodosok Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, és a Tolma Baranta Egyesület a városháza dísztermébe várta az érdeklődőket, ahol a Felvidék visszacsatolása a román történetírásban címmel dr. Köő Artúr történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa tartott előadást.

Kemma.hu

A Szabadság téren, a városháza előtt a megemlékezés résztvevői

Forrás: komarom.hu

A megemlékezés a Horthy-emléktáblánál folytatódott, ahonnan 1938-ban a kormányzó Észak-Komáromba indult – számolt be a rendezvényről a komarom.hu
Az emléktáblánál dr. Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja mondott beszédet. 

– Odaáti magyarként először is hadd köszönjem meg önöknek, hogy emlékeznek erre a 85 évvel ezelőtt eseményre, amelyet évtizedeken át tilos volt még csak megemlíteni is – mondta dr. Somogyi Alfréd. – A szlovákiai magyar iskolákban úgy tanultunk a müncheni egyezményről és az I. bécsi döntésről, mint valami borzalomról. Közben nagyapáink és nagyanyáink meséjéből pontosan tudtuk, hogy volt egy olyan boldog időszak az életükben, amit csak úgy emlegettek: a magyarok alatt. A korabeli beszámolókból világos, hogy ünnep volt a visszacsatolás. A ’38-as visszacsatolás öröme hat és fél évig tarthatott.

A II. világháború után, az ismét elszakított részeken ezt az örömet torolták meg a magyarokon az újra hatalomba kerülő csehek és szlovákok. A magyarok kollektív háborús bűnösségét kimondó dekrétumok máig érvényesek. Az utóbbi évszázad sokat változtatott rajtunk. Az anyaországi magyarokon és az elcsatolt területek magyarjain egyaránt. 

Dr. Somogyi Alfréd úgy fogalmazott: párhuzamos történelmet éltünk és élünk, és a történelemnek ezek a párhuzamos egyenesei csak ritkán és csak néhány ponton érnek össze. A Horthy-emléktábla koszorúzását követően a megemlékezők a két városrész összetartozását jelképező Turul szoborig sétáltak, ahol szintén elhelyezték az emlékezés koszorúit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában