Évforduló

2023.09.17. 14:20

„Akik kétkezi munkával egy világot teremtettek” – 290 éve a sváb hagyományok őrzője Felsőgalla

Felsőgallán, a Szűz Mária Szent neve katolikus templom előtt szentelték fel a vasárnapi szentmise után a svábok betelepítésének 290. évfordulója alkalmából felállított emlékművet. 

Kemma.hu

Emlékművet avattak Felsőgallán

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Az Alsógallai Baráti Kör és a fiatalon elhunyt egykori polgármester, Schmidt Csaba vetette fel korábban a lehetőséget, majd a projektet átvette a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat. John Katalin támogatásával valósulhatott meg a felsőgallai emlékmű – hangzott el Horn-Schamberger Anett, a nemzetiségi önkormányzat elnökének köszöntőjében. Hozzátette: a 290 évvel ezelőtt betelepült németek dolgos, szorgalmas emberek voltak, akik kétkezi munkával egy világot teremtettek. 

Ma már máshogy élünk, mint őseink, de hagyományaink ápolásával előttük tisztelgünk. Célunk: emlékezni, felidézni, hálát mondani

– emelte ki Horn-Schamberger Anett.

A nemzetiségi önkormányzat tervezi, hogy az alsógallai búcsúkor ott is felállít egy ugyanilyen emlékművet az ottani képviselő, Gál Csaba támogatásával. John Katalin, a felsőgallai városrész képviselője kiemelte: a múlt a jelenünk és jövőnk részét képezze, ezért őseink életére, tetteire emlékeznünk kell.

A rendezvényen részt vett Ritter Imre, Német Nemzetiségi országgyűlési képviselő, aki elmondta: az idén ünnepeljük a nemzetiségi kisebbségi törvény harmincadik évfordulóját. Sok rendezvény kapcsolódik ehhez.

– Emlékezünk, és örülünk, hogy minden megpróbáltatás ellenére megmaradtunk – tette hozzá. Az aprólékosan megalkotott emlékmű leleplezése után Gedő Attila címzetes apát áldotta meg az emlékművet. Délután a sportpályán búcsú várta az itt élőket.

Központban a kereszt
Horn-Schamberger Anett, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a leleplezés előtt ismertette a Moser Ernő fafaragó által készített emlékművet. A svábok életét két fontos esemény határozta meg: a betelepítés és a kitelepítés. Ezt ábrázolja a az alkotás. Központi szimbóluma a kereszt, amely a vallásukat, a hitüket szimbolizálja. Egyik oldalán egy Ulmer Schachtel hajó jelképezi a betelepítést, másik oldalán egy vagon a kitelepítést. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában