Fejlesztés

2023.07.10. 15:34

Réde ismételten sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban

A Magyar Falu Programnak és a TOP Plusz pályázatoknak köszönhetően ismét számos beruházás teljesülhet a községben.

Szalai Nikolett

A település önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program szolgálati lakás felújítására. Az adminisztrációs folyamat mellett nemsokára a fizikai megvalósítás is elkezdődhet. A százszázalék önkormányzati tulajdonban álló úgynevezett “Csillagház“ tetőszerkezete megújul. Emellett többek között párazáró fólia, új lécezés, új cserépfedés, homlokzati hőszigetelés, födém hőszigetelés, a belső vakolat javítása, villanyszerelés, ajtók és ablakok cseréje, hetvenhét négyzetméter padlóburkolat csere, fűtéskorszerűsítés, valamint festés és mázolás. A fenntartási költségek csökkentése érdekében a napenergiát is hasznosítják. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, és az előzetes tervek szerint ez év december 31-ig befejeződnek a munkálatok – tudtuk meg Farkas Lajostól, Réde község polgármesterétől.

A településen az óvoda felújítása ütemtervszerűen halad, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében ötvenmillió forintból újulhat meg. Korábban elnyertek egy huszonhárommillió forintos belügyminisztériumi pályázatot, amelyből a legszükségesebbeket tavaly elkezdték megvalósítani. A gyerekeket ősszel kiköltöztették az épületből, ugyanis az átázott falak veszélyeztették az egészségüket. Az ifjúsági klubban kaptak helyet, ahonnan átjártak a Művelődési Házba. A következő tanévet azonban már a felújított intézményben kezdhetik a gyermekek, ugyanis augusztus 19-én a falunapon ünnepélyesen átadják. A Művelődési Ház is új köntöst kap majd, amely szintén a TOP Plusz Program finanszírozásával, továbbá jelen esetben uniós forrással kiegészülve, harminchárommillió forintból valósulhat meg.

– Az épület padlója és bejárati lépcsője teljesen elhasználódott már. De például villanyszerelési munkálatok, vizesblokk kialakítása, akadálymentesítés is a feladatok közé tartozik. Sokféle szempontnak kell megfelelni – tette hozzá.

Előzetes tervek, támogatások
A település további huszonhárommillió forintot nyert szintén TOP-os pályázaton. Ebből az autóbuszöblök kiépítését, buszforduló és peronok kialakítását, továbbá buszvárók cseréjét valósítják meg. A folyamatosan emelkedő építőanyagárak miatt nem lehet előre megjósolni, hogy a támogatások milyen munkálatokat fognak fedezni. A beruházás előreláthatólag a következő esztendőben jöhet létre.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában