Készül

2023.07.11. 17:06

Elkezdődött a tokod-üveggyári bölcsőde építése - látványtervet is mutatunk róla

A tervek szerint a huszonnyolc férőhelyes intézmény jövő szeptemberben kezdi meg működését.

Walczer Patrik

Itt fog épülni a tokod-üveggyári bölcsőde

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Elkezdődött az üveggyári településrészen található óvodai épület melletti telekre megálmodott huszonnyolc férőhelyes, két csoportszobás bölcsőde építése, a projekt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) származó vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg. 

Bánhidi Lászlótól, a nagyközség polgármesterétől megtudtuk, hogy a településen számos kisgyermekes család él, a szülők egy része mihamarabb szeretne visszatérni a munka világába, így érthető módon egyre nagyobb igény mutatkozik a bölcsődei szolgáltatás iránt. A „falu” részen a Mesevár Óvodában teljes kihasználtsággal működik egy hét férőhelyes mini bölcsőde, de a település vezetése úgy gondolta, hogy lehetőség szerint bővíti a kapacitásokat.

Elhelyezkedés
A helyszínválasztás mellett szólt az is, hogy Tokod-Üveggyár teljesen egybeépült a szomszédos Táttal, így vélhetően lenne több, a közeli utcákban élő táti család is, aki szívesen beíratná gyermekét a most épülő intézménybe. Sőt a nagyközség vezetése azzal is kalkulál, hogy mivel az új bölcsőde közel helyezkedik majd el a 10-es számú főúthoz, így számításaik szerint a településen áthaladó, környékben élő családok közül is néhányan igénybe vennék a szolgáltatást.

Az önkormányzat által a Miniszterelnökség felé, a „Bölcsődei nevelési fejlesztése” című pályázati kiírásra benyújtott pályázati anyagukra összesen mintegy 420 millió forintot ítéltek meg számukra. A bruttó 280 négyzetméter alapterületű épületet Dankó Kristóf okleveles építészmérnök tervezte, arculatilag illeszkedni fog a Tokodi Mesevár Óvoda tokod-üveggyári telephelyéhez. A csoportszobák mellett többek között kiszolgáló helyiségek, mosdók és tálaló is létesülni fog. 

A sikeres közbeszerzési eljárást követően a Pesti Építő Zrt.-vel kötöttek szerződést a kivitelezésről. A vállalkozó szakemberei a kitűzéssel, illetve az alapozási munkákkal kezdték el az építkezést. Bánhidi László hozzátette: a beruházásnak jövő áprilisig kell elkészülni, a tervek szerint 2024 szeptemberétől fogadják majd a gyermekeket.

A tokodi bölcsőde látványterve
Forrás: Tokodi önkormányzat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában