Katódgyár

2023.06.25. 19:54

Közmeghallgatást szeretnének az ácsi levélírók

Ahogy megírtuk: pénteken ünnepi közgyűlést tartottak Ácson. De nem csak az ünneplésről szólt a nap, mert a tervezett katódgyár kapcsán nyílt levelet írtak a tiltakozók és a polgármester is.

Kemma.hu

Dr. Szentirmai István és Lipka Zoltán

Forrás: Kemma.hu

A pénteki ünnepi képviselő-testület ülés előtt nyílt levelet adott át Lipka Zoltán dr. Szentirmai István polgármesternek. A levél szerint több ácsi és környékbeli lakos ugyanis aggódik, mert katódot gyártó üzem épül a településen.

Mint arról korábban beszámoltunk, mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással építi fel első európai üzemét a kínai Huayou Cobalt Ácson, ahol katódot fognak gyártani elektromos akkumulátorokhoz. Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

Úgy tudjuk, hogy a településen, valamint Banán és Bábolnán is többen félnek, hogy a gyártás veszélyt jelent a környezetre és egészségükre. Facebook-csoportot is létesítettek, ahol úgy döntöttek, nyílt levelet írnak a polgármesternek, hangot adva aggodalmaiknak. Az ünnepi testületi ülés előtt Lipka Zoltán és két kísérője adta át a nyílt levelet dr. Szentirmai István polgármesternek, aki aláírásával is hitelesítette, hogy átvette a dokumentumot.

A levél felidézte, hogy a polgármester politikai hangulatkeltésnek nevezte a kritikát. Azt kérik, hogy egy rendkívüli és nyílt  közmeghallgatáson a település első embere és a parlamenti képviselő adjon tájékoztatást a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, illetve az elvárható hatástanulmányok eredményeiről. Szeretnének többet tudni az esetleges építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről és a tervezett 900 munkahely munkavállalói összetételéről is. A levélírók bíznak abban, hogy a polgármester eredeti hivatásából, az orvoslásból fakadóan a „ne árts” elvét szem előtt tartva, képviseli a település érdekeit.

Mint ismert, a polgármester szintén nyílt levelet írt, amelyben megnyugtatott minden aggódót, hogy az üzemben nem lesz környezetszennyezést előidéző tevékenység, katódokat gyártanak majd a világ legfejlettebb gyártósorain. A polgármester sajnálatát fejezte ki azért, mert vannak, akik számára nem elég az adott szó, akiknek lételeme a hangulat- és indulatkeltés. Ebbe tartozik a tiltakozás mindegy mi, lényegében bármi ellen. Hozzátette: ha egy üdítőt gyártó, vagy annak dobozát előállító vállalkozás szeretett volna Ácsra települni, akkor most az ellen lázadnának az önjelölt „szakértők” akiknek jelentős hányada nem ácsi, hanem budapesti és környékbeli, mert az ellenzéki politikai erők mozgatják a szálakat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában