Fejlesztés

2023.06.21. 15:43

Kisbéren bővítette áramhálózati infrastruktúráját az E.ON +fotók

Az E.ON Hungária Csoport a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként egy teljesen automatizált, távolról irányítható új alállomást létesített Kisbéren.

kemma.hu

A fejlesztéssorozat részeként a városban egy új transzformátor-állomást létesítettek. A beruházást a környéken a növekvő energiaigények és a térség közeljövőben várható fejlesztései tették szükségessé. A zöldmezős újítás összköltsége eléri a másfél milliárd forintot.

– A háztartások és a vállalkozások energiaszükségleteiket egyre nagyobb mértékben szeretnék megújuló forrásból, napelemes rendszerekkel biztosítani, ehhez pedig szükség van a villamos hálózat folyamatos fejlesztésére – emelte ki Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Nemcsak Kisbéren, hanem a környező településeken, többek között Tárkány, Császár és Bakonyszombathely teljes területén is javul az energiaellátás minősége, valamint mérséklődik az esetleges feszültségingadozások száma.

– A tavaly ezerszáz megawattos bővüléshez képest 2023 első öt hónapjában több mint nyolcszáznegyven megawattal nőtt az ipari és háztartási naperőművek összes beépített teljesítménye. A lendületes előrehaladásnak köszönhetően a 2030-ra kitűzött napenergiás célszámot akár már a következő egy-két évben elérhetjük – hangsúlyozta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

– Térségünk egy dinamikusan, határozottan fejlődő gazdasági térség, kapcsoltan Székesfehérvár, Győr, Tatabánya, Komárom ipari parkjaihoz. Alapvetően, hogy a lakossági szolgáltatás és a gazdálkodó szervezetek kiszolgálása zavartalan legyen, ahhoz a hálózatfejlesztés elengedhetetlen – emelte ki Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

A beépített modern technológia egy esetleges üzemzavar esetén gyorsabb hibaelhárításra ad lehetőséget. 

–  Több dologban is előre tudunk majd lépni ennek köszönhetően. Korábban többször voltak már áramingadozások a hálózatban, várhatóan ezek meg fognak szűnni. Ami a lakosságot és az önkormányzatot érinti az az, hogy a fejlesztésnek köszönhetően megnyílik a naperőművek telepítésének lehetősége, valamint a gazdasági befektetőknek tudunk bőséges áramkapacitást, energiaellátást biztosítani, úgyhogy ezáltal is tudjuk erősíteni a város vonzerejét – mondta Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere.

Nagyarányú hálózatfejlesztések
Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatásával megvalósuló Danube InGrid határon átnyúló, szlovák-magyar intelligens hálózati projekt keretében száztizenhat milliárd forint értékű fejlesztést végeznek el a szakemberek. Ebből az Észak-dunántúli beruházásokra hatvan milliárd forintot fordít az E.ON Hungária Csoport annak érdekében, hogy létrehozza a jövő energiahálózatát. Célja, hogy ügyfelei energiaigényét kiszolgálva egy megújuló energiaforrásokat használó, modern és hatékony hálózatot létesítsen. A programban összesen több mint négyezer távolról működtethető kapcsolóberendezés, illetve zárlatjelző telepítése van folyamatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában