Nászok ásza

2023.06.25. 14:17

Keresem a párom: fénylő mécsbogarak Agostyánban

Több százan voltak kíváncsiak a nem mindennapi látványra az Agostyáni Arborétumban.

Kemma.hu

Június a szentjánosbogarak nászidőszaka: ilyenkor látható igazán az éjjeli lámpások gyönyörű fénye az éjszakában, amelyre természetesen több százan voltak idén is kíváncsiak

Fotó: Mohácsy Viktor

Minden évben júniusban elindulnak a szentjánosbogarak, hogy megkeressék társaikat. Mi magunk is részesei lehetünk ennek a csodának, hiszen mini lámpatestként működnek ilyenkor késő este. Idén is több százan látogattak el az Agostyáni Arborétumba, hogy az idei első rajzásnak szemtanúi lehessenek. Két csoport 1-1 vezetővel indult útnak, hogy megfigyelje a jelenséget.

Miért világítanak a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett bogarak?

Ha nappal járjuk az erdőt, vagy jelen esetünkben az Agostyáni Arborétumot, vélhetően fel sem tűnik, hogy sötétedéskor melyik bogarat is kell keresnünk násztánc idején. Nagyjából egyetlen órára kapcsolják fel fényeiket júniusban, s, ha szerencsénk van, páratlan látványban lesz részünk. Ha jó időben vagyunk, jó helyen. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a rajzás időpontját a mécsbogarak határozzák meg. De egyes helyszíneken a rajzás intenzitását a természet szabályozza. Az időjárás alakulása fontos tényező az életükben. Viharban, esős időben a rajzás elmaradhat vagy számunkra láthatatlan lesz.

A szombati séta sem éppen a legideálisabb időjáráshoz sorolható, sajnálatunk nem sok fénypöttyöt láthattunk. Fotó- és videókészítés kapcsán nehezebb dolga akad a kíváncsiskodóknak, azonban, ha szerencsénk van, akár lencsevégre is kaphatjuk útvonalukat.

Páratlan látványt nyújt a szentjánosbogarak rajzása
Páratlan látványt nyújt a szentjánosbogarak rajzása
Fotó: Mohácsy Viktor

De mit is jelent ez pontosan?

A luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátják ki fényüket, a folyamatot pedig a luciferáz enzim katalizálja. Minden szentjánosbogár fajnak saját jelrendszere van. Mintegy kétezer fajuk trópusi és mérsékelt égövben él, hazánkban körülbelül három faj fordul elő. Érdekesség, hogy a lárvák, bábok és tojások is bocsátanak ki fényt. Méghozzá a föld alatt három éven keresztül. Az egyik kedvenc eledelük a csiga. Ám, a kifejlett egyedek már nem táplálkoznak semmivel. Úgy is mondhatjuk, hogy akkor már csak a fénnyel.

Na, de ki-kit keres, és vajon, hosszútávra?

A nőstények röpképtelenek, és jóval nagyobbak hímtársaiknál. Ők vonzzák minél élénkebb fényükkel a hímeket. Közben jobbra-balra csóválják vagy megemelik fénylő potrohukat.Ezek a kódolt üzenetek segítik a párválasztásban.

S, bár mi magunk szépnek látjuk a jelenséget, a szentjánosbogarak számára korántsem biztos, hogy az. Ha megtalálják párjukat, a hím azonnal elpusztul. A nőstény három nap alatt kb. 50-100 petét rak le, utána követi társát. A petékből ezután 20-35 nap múlva lárvák kelnek ki, amelyek egy-két évig tartó sokszori vedlés után érik el végleges, nagyjából 25 mm-es hosszukat, ezután bebábozódnak. Május, június tájékán kibújnak a kifejlett bogarak. Innen pedig kezdődik minden elölről.

Mi lesz azokkal, akik nem találnak társra?

A pártalálás utáni időszak sem mondható „happy end”-nek a mécsbogarak életében. Nos, hát ez azon egyedekre is elmondható, amelyek nem találnak partnerre. Ugyanis elpusztulnak. A rajzási időszak körülbelül 10 napig tart, és általában este 9 és 10 óra között keresik a szerelmet.

Vajon, értékelné Keresztelő Szent János, hogy ezt a bogarat nevezték el róla? Nem biztos. Ugyanis, akadnak olyan mécsbogarak is, amelyek utánozzák más fajok fényjeleit, ezzel magukhoz csalogatva azok hímeit, és egyszerűen felfalják őket. Egyfajta fénylő feketeözvegyként.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában