„12 hónap 12 zsák szemét”

2023.05.16. 11:54

Torma Lajos éves szemétgyűjtő akciót indított Oroszlányban

„12 hónap 12 zsák szemét” – ezzel a szlogennel indított szemétszedést az oroszlányi Torma Lajos kerékpáros szakosztályvezető, egykori képviselő. Az akció célja, hogy az idei évben minimum 12 zsák szeméttől tudja megtisztítani a bányászvárost és annak környezetét.

Wágner Zsanett

Torma Lajosék takarítottak a Pusztavámi úton, de korábban voltak már a garázssoroknál, a Malom-tónál, vagy éppen a régi benzinkútnál is találtak kidobni valót

Forrás: Beküldött

Féltávnál tart, máris rekordmennyiségű szemét gyűlt össze a bányászvárosban és környékén. Az elmúlt néhány hónap elegendő volt arra is, hogy a program, a szemétgyűjtő akció híre túljusson a város határán is. Lapunk a májusi szemétszedő alkalom után kereste meg a program szülőatyját, Torma Lajost, aki elmondta a legfontosabb tudnivalókat. 

– Kommunális szemetet gyűjtöttünk első sorban. Készítek előtte és utána is fotót, így jól látható a területek közötti különbség – mondta Torma Lajos, aki szeretné, ha az akció előbb-utóbb célt érne és tisztább lenne a környezetünk. A kerékpáros szakosztályvezető szerint nem kihívás minden hónapban egy zsák szemetet összegyűjteni. Az alkalmak előre nem meghirdetettek, tehát az a cél, hogy mindenki lehajoljon egy–két eldobott papírért, ami az útjában hever.

– Először az oroszlányi kerékpárút mentén szedtük össze az eldobált pet–palackokat, energiaitalos dobozokat és gyorséttermi hulladékokat. Később a Pusztavámi úton takarítottunk, de korábban voltunk már a garázssoroknál, a Malom–tónál, vagy éppen a régi benzinkútnál is találtunk kidobni valót – tudtuk meg, de Zámoly irányába is mentek a biciklizők, vagyis tekertek az oroszlányiak.

– Nem is gondolnánk, hogy 100 méteres szakaszon is meg lehet tölteni a 120 literes szemeteszsákot. Ráadásul úgy, hogy néhány hét alatt ugyanarra a helyszínre mentünk vissza. A mostani alkalomnál megtelt a 250 literes zsák is és nagyon bízom abban, hogy egyre több követőnk lesz és egyre népszerűbb lesz az akció. Egy bolygónk van, kötelességünk megóvni, amennyire csak tudjuk! – összegzett Torma Lajos, aki nemcsak sportember, de elkötelezett természetvédő is egyben.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában