Nedűk

2023.03.05. 09:00

Idén is nagy sikere volt a Tavaszi Kvaterkának, ahol 100 borból lehetett kóstolni (fotók)

Mintegy háromszázan látogattak ki hétvégén az Esterházy Pezsgőgyárba, a Tavaszi Kvaterkára, ahol 25 borász mintegy 100 borából kóstolhattak a vendégek.

Goletz-Deák Viktória

25 borász 100 borából kóstolhattak a vendégek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Ismét az Esterházy Pezsgőgyár adott otthont a Tavaszi Kvaterkának, amit hagyományosan, immár hatodik alkalommal a Neszmélyi Borút Egyesület rendezett meg. Izing László, az egyesület titkára elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt a Neszmélyi Borvidéket nagyon kevesen ismerték hazánkban, ezért az egyesület 2015-ben úgy döntött, hogy különböző rendezvényekkel viszik hírét a térség finom borainak. 

Az egyik ilyen esemény a Tavaszi Kvaterka, ahol az egyesület borászai mutathatják meg a nagyközönségnek a szakmai zsűri által kiválasztott boraikat. A vendégek többek között megkostólhatták az Év Bortermelője és az Év Pincészete díjjal is büszkélkedő Szöllősi családi borászat, vagy a két jó barát által alapított, dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat kínálatát is.

De a kisebb, fiatalabb termelők is helyet kaptak a Kvaterkán: a baji Nyitnikék pincészet 2017, míg a Bencsik János országgyűlési képviselő Kisbaka Borászata 2015 óta működik. A képviselő elárulta, hogy csak három éve mutatta be a nagyközönségnek a borait, aminek a minőségét a Kvaterka zsűrije is elismerte: hiszen, - ahogyan Bencsik János fogalmazott - "egy egész focicsapatnyi borfajtából" kóstolhattak nála a vendégek. A képviselőtől megtudtuk, hogy mintegy 3,5 hektáron termesztenek szőlőt, amiből 2 hektárt ő művel meg. A metszéssel pont csütörtökön végzett és a kötözéshez a Kvaterka után fog nekiállni. 

A vendégek közben pohárral e kezükben jártak asztaltól asztalig, kortyolgatták a kiválasztott nedűket. Kata és Gabi elárulta, hogy nagy borkedvelők és az összes Tavaszi Kvaterkára kilátogattak eddig. A hölgyek bevallották, hogy az első alkalommal kicsit rutintalanok voltak még, eldöntötték, hogy mindent meg fognak kóstolni. Azonban végül csak az asztalok feléig jutottak. Most már sokkal rutinosabban érkeztek a rendezvényre, idén csak a rozékat fogják megkóstolni. Persze néha azért elcsábulnak.

– A borászok annyira nagy átéléssel és szeretettel mesélnek a boraikról, hogy öröm hallgatni. Szerintem, még azokkal is meg tudják kedveltetni a bort, akik eddig nem szerették. Az ajánlásikra persze mi is meg-meg kóstolunk pár másik fajtát is – nevetett Kata.

Nyáron folytatódik
A 2013-ban alakult Neszmélyi Borút Egyesület másik nagy rendezvénye, amivel a borvidék hírét szeretnék elvinni az egész országba, a nyolcadik Neszmélyi Borünnep és Halnapok, amit idén augusztus 4-6-án fognak megrendezni. A finom borok mellett itt már a gasztronómia és a kultúra is helyet kapnak. A három napos rendezvény helyszíne a tatai Esterházy kastély tér, ahol szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és szuper kedves borászokkal várnak majd mindenkit, nem csak a borkedvelőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában