Esztergom Anno

2023.03.23. 18:54

Előtörtek az emlékek: 60 évvel ezelőtti esztergomi fotóval lepték meg Koncz Gábort

Napra pontosan hatvan éve örökítették meg Esztergom szívében Koncz Gábort, aki IV. éves színművészeti főiskolai hallgatóként járt és forgatott a városban – derül ki az Esztergom Anno március 23-i posztjából. Az oldal alapítója, Sárosi Attila ráadásul a kerek évforduló alkalmából meglátogatta a színészlegendát és átnyújtotta neki a birtokában lévő fotót.

W. P.

Kossuth Lajostól és Liszt Ferenctől kezdve megannyi ismert ember fordult meg az elmúlt évszázadok folyamán hazánk első fővárosában, Esztergomban, amely valamelyest minden látogatónak belopja magát a szívébe. Vélhetően Koncz Gábor Jászai Mari-díjas színművészt is szép élmények fűzik a településhez, akit Keleti Éva 1963. március 23-án örökített meg a Prímás-szigetet és Vízivárost összekötő Kossuth-híd korlátján ülve.

Sárosi Attila az Esztergom Anno Facebook-oldalon olvasható bejegyzésében említette, hogy a megvásárolta az ikonikus fotó vízjelektől mentes változatát, másrészt elhatározta, hogy az évfordulón odaajándékozza azt Koncz Gábornak.

Gondoltam egy bátrat, két hete felhívtam, elmondtam, hogy egy “kultikus és épp 60 éves, esztergomi, Keleti Éva kép” okán zavarom, ami ha nem lenne meg a gyűjteményében, úgy a jeles nap kapcsán egyrészt megmutatnám, odaadnám, sőt, ha lenne rá lehetőség, ugyanazon a helyszínen újra fényképezném.

– olvasható az oldalon. Sárosi Attila a fentiekhez hozzátette: az esztergomi fotózást jegelték, de a színművész azt mondta, hogy a jeles nap kapcsán örülne, ha láthatná a 60 éves képet.

A 60 évvel ezelőtti kép ezzel a szöveggel szerepelt az MTI oldalán:

Koncz Gábor IV. éves színművészeti főiskolai hallgató, aki több magyar filmben játszott már kisebb szerepeket, a visegrádi vár ásatásánál. Háttérben a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyházának kupolája, előtte a Szent Ignác-plébániatemplom, vagy vízivárosi plébániatemplom. MTI Fotó: Keleti Éva

A fiatal művész egyik főszereplője volt a francia-magyar koprodukcióban készült Germinal című filmnek és játszott a Mindennap élünk című, most forgatott alkotásban is. Végzős főiskolásként a Vígszínház Rómeó és Júlia előadásában játszik és átvette a Jókai Színházban Tordy Géza szerepét Dreisler Amerikai tragédia című drámájában is. "

Az oldal alapítója, lelkes helytörténész ellátogatott Koncz Gábor gödi otthonába, kinek a felesége frissen sült fánkkal vendégelte meg, miközben az érdemes művész visszaemlékezett az esztergomi filmforgatásokra, ezalatt pedig dedikálta az Esztergom Anno gyűjteménybe szánt példányt is.

Két képet dedikáltattam a ma 60 éves változatból, egyet az Esztergom Anno valamelyik szerencsés követőjének is, de még nem találtam ki, hogy mi alapján “sorsoljam ki”. Biztos kapok majd ötleteket. Aztán a vendéglátást megköszönve készítettem gyorsan egy fotót, hogy az eltelt 60 év együtt, egyben, egy képen is látható legyen, majd jó egészséget kívánva és a lehetőséget is megköszönve távoztam, bízva abban, hogy a ma 60 éves esztergomi kép megbecsült és látható helyre kerül a Művész Úr lakásában

– számolt be a találkozásról. Sárosi Attila megjegyezte, hogy bónuszként egy eredeti recept alapján készült igazi esztergomi Meggy Lelkével is kiegészítette az ajándékát, így nem csupán vizuális emlékként, hanem ízoldalról is megerősíthette az esztergomi kötődést.

Még nem döntöttem el, így igazán azt sem tudom, mi lenne a jó és helyes poszt-cím, mert most nem egy fotó, hanem 60 év távlatában a kettő együttese adja ma a bejegyzés gerincét és apropóját, de biztos ehhez is kapok majd segítséget. És talán a legjobb cím-javaslat kapja majd a dedikált fotót, még nem tudom…

tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában