Fejlődés

2023.01.05. 06:55

Örömhír: már látszik a spanyol műtét hatása a koraszülött tatabányai kisfiúnál

Reményekkel telve várták az újévet a tatabányai Zolika szülei. A kisfiút karácsony előtt műtötték meg Barcelonában és már most látszik a javulás.

Goletz-Deák Viktória

A tatabányai kisfiút karácsony előtt műtötték meg Barcelonában, és már most látszik rajta a javulás

Forrás: Beküldött

Több mint egy órát volt a műtőben a tatabányai kisfiú, akiért az egész város összefogott, hogy Barcelonában megműthessék. A koraszülött kisfiúnak ez egy újabb esély az önálló életre. Mint arról korábban beszámoltunk: Zolika koraszülöttként, hat hónapra és három hétre, 980 grammosan született. Huszonöt napig volt lélegeztetőgépen, háromnaposan kétoldali agyvérzést kapott, ami a bal oldalon roncsolta az agysejteket is. Összesen 14 hétig volt a kórházban, közben kapott két tüdővérzést, egy gyomorvérzést, többször besárgult, az intubálástól pedig fertőzést kapott. 

És amikor már majdnem elérte a hazaengedéshez szükséges két kilót, kiderült, hogy leváltak a retinák a szeméről. Azt mondták, ha nem műtik meg, megvakulhat. Bár az orvosok lemondtak róla, Zolika szülei azóta is fejlesztésről fejlesztésre hordják a fiukat. Hiába kezdett el Zolika szépen fejlődni, az izmai nem követik a növekedését. Ez olyan, mintha folyamatosan befeszülnének az izmai, és ezt nyújtásokkal, tornával már nem lehet kellően kilazítani. A mostani beavatkozásnak az volt a lényege, hogy a különböző helyeken letapadt, kötött izmokat bemetsszék, ezzel felszabadítva a kis legény mozgását. 

Sokat fejlődött
Az édesanya szerint már az átmozgatáskor is érezni lehetett, hogy mennyivel lazábbak Zolika izmai. De a kezein is látszik már a változás. 
– A jobb kezén is vágtak neki, mert az annyira be volt feszülve, hogy nem is használta. Most pedig alig akartuk elhinni, hogy a jobb kezével belekapaszkodott a kis­ágy rácsába és úgy ült fel. Ezért várjuk nagyon, hogy lábra állíthassuk, mert akkor fog kiderülni, hogy a lábában is mennyire lazultak ki az izmok, mennyire tudja terhelni. Utána pedig fokozatosan kell elkezdenünk a fejlesztéseket. 

– Összesen 24 helyen vágták meg Zolikát, a testén, az arcán és a popsiján. Utóbbit azért kellett, hogy szépen tudjon ülni. Ennek már látszik is az eredménye. Eddig nem szeretett széken ülni, mert fájt, húzódott az izma. Most szívesen ül a székében, akár kapaszkodás nélkül is és játszik, nem akar felkelni belőle – mesélte bizakodva az édesanya. Valéria elárulta, hogy nemcsak az újév miatt várták január elsejét. Ugyanis Zolikát vasárnap állíthatták először lábra a műtét után. 

– Az első napokban pihennie kellett, ami Zolikánál nem egyszerű. Mindig menne, mászna, játszana. Az orvos azt mondta, hogy amit magától csinál, azt szabad neki. Különben nem tudom, hogyan tartanám nyugton. Most is itt ül és játszik a nappali szőnyegén. A műtét után öt nappal kellett egy teljes átmozgatós tornát csinálnunk, hogy beinduljon a vérkeringése. És a műtét után két héttel lehet először lábra állítani. Ez pedig pont újév első napjára esett. De sajnos még fájt a lába, így nem akartuk terhelni – árulta el Valéria. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában