Verseny

2022.02.11. 14:24

Lego robotok vették át az irányítást az Edutus Egyetemen (Fotók)

A tatabányai székhelyű Edutus Egyetem immáron kilencedik alkalommal adott otthon a First Lego League (FLL), nemzetközi lego építési és programozási verseny régiós döntőjének. Az idén hat csapat vetélkedett az egyetlen továbbjutó helyezésért.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Már a megnyitó előtt „emelkedett” volt a hangulat az egyetem A -épületének aulájában. A fiatal konstruktőrök javában egyeztették a teendőket, illetve elosztották egymás között a feladatokat. Mivel ez a verseny – a technikai varázslatokon túl – az együttműködésről, a csapatban dolgozásról is szólt.

Először 2014-ben volt a házigazdája az FLL regionális fordulójának. A résztvevő együttesek Székesfehérvárról, Tatáról, a fővárosból és Pécsről érkeztek. Közülük csak a legjobb juthatott az országos fináléba. A csapatokat egyébként 9–16 éves ifjú „tudósok” alkották. A vetélkedés különböző kategóriákban zajlott. Volt az úgynevezett robot menet kör, amely során a feladat pontos végrehajtását és annak időtartamát  értékelték. A robot dizájnt, mint kategóriát, nem kell megmagyarázni mit is takart. De értékelték a csapatkohéziót is, valamint a projekt munkarész alatt egy kutatás eredményének prezentációja értendő.

A regionális fordulót hivatalosan dr. Szögi Zoltán, az egyetem vezérigazgatója, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Bencsik János, a Tatatai-medence országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos nyitották meg. A vezérigazgató bevezető gondolataiban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű megmérettetések nagyban segítik a fiatalokat abban, hogy többféle „szakmát” is megismerhessenek, illetve egy adott téma iránt elköteleződjenek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit egyebek mellett arról szól, hogy az ilyen jellegű programok szervesen és szervezett formában kapcsolódhatnak az oktatáshoz. Így fontos elemei lehetnek az alap- és szakképzésnek egyaránt. A lego robot versenyek megrendezésében az Edutus volt az első fecske hazánkban, ma pedig már a programsorozat bástyája...

Bencsik János egy kis múltidézéssel indította köszöntőjét. Az ismert politikus kiemelte, hogy nagyjából negyed évszázada annak, hogy a megyeszékhely ipari parkjában megjelent az első multinacionális  gépgyártó cég, amely ipari robotokat „alkalmazott”. Az elmúlt 25 esztendőben pedig ezen a területen óriási fejlődésen ment át az egész világ.

További részleteket a 24 Óra február 12-i számában olvashatnak!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában