Árcsökkentés

2021.11.16. 07:00

„Alig tudtunk levegőt venni” – Megrohamozták a kutakat a 480 forintos benzinért

Tegnap már a kormány által meghatározott áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a gázolajhoz. Tatabányai töltőállomásokon jártunk, ahol a drágább,- és városi viszonylatban olcsónak számító kutak ároszlopain is ugyanaz volt a felirat: 480.

Wágner Zsanett

Hétfőn már a kormány által meghatározott áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és gázolajhoz. A tatabányai töltőállomások ároszlopain egységesen 480 állt.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Biztos, hogy ma akarja teletankolni a kocsit? – ilyen és hasonló kérdéseket kaptak az egyik tatabányai töltőállomáson sorakozók vasárnap, egy nappal a kormány által meghatározott benzinár-csökkentés bevezetése előtt. Így aztán alig akadt törzsvásárló a városközpontban található kúton, aki ne tudott volna várni, főleg, hogy a 480 forintos 95-ös benzinár bevezetése miatt literenként akár 40 forinttal fizetett kevesebbet a kasszánál. A kormányhivatallal szemközti töltőállomáson 518-ért árulták a benzint, egészen hétfőig.

– Gyorsan meg is látszott az eredmény – feleli az egyik kutas. – Kis túlzással ugyan, de hat és kilenc óra között alig tudtunk levegőt venni. Hatalmas sor állt a kutaknál. Az autósok körülbelül nyolcvan százaléka tele kérte a tankot – mondja, de arról sem hallgat, sokan óvatosan állnak a kérdéshez. A vásárlók zöme ottjártunkkor is érdeklődik, meddig tart majd mindez. Természetesen jóslatokba nem bocsátkozik a kutas, azt azért érzi, komoly baj lehet abból ha a kőolaj világpiaci ára hirtelen megemelkedik.

Azonos árak, maximum 10 fillér különbséggel a kutakon (Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Utunk a város egyik kiskútjához vezetett, ahol eddig a legkedvezőbb áron lehetett üzemanyaghoz jutni. A téma érzékenységét jól mutatja, hogy név nélkül szívesen nyilatkoznak az alkalmazottak.

– Hogy örülök-e a benzinár-stopnak? Civilként azt mondom, persze. Munkavállalóként már nem ilyen őszinte a mosolyom – jön a válasz, majd átveszi a szót az egyik eladó. – Komoly veszélybe kerülhet a munkahelyem. Két hatalmas tartály benzint kell áron alul eladnunk. Ez már önmagában veszteséges, és ha még a rezsiköltséggel sem tudunk takarékoskodni, nem is merek arra gondolni, mi lesz velünk – értetlenkedik.

– Kíváncsi leszek én arra, hogy az alapvető élelmiszerek árán mennyire fog látszani a csökkenés – veti fel a kérdést az egyik vásárló. – Például, a kenyér ára is a benzin áremelkedése miatt ugrott meg. Akkor most a csökkenésnek is látszódnia kellene az árakon.

Az autópályák töltőállomásain kicsit nagyobb a tartalék. Ha az előző úgymond „kiskúton” két tartályról beszéltünk, akkor a nagyobb testvérek esetében tizenkettőről. A benzint, amelynek ára átlagosan 560 forint körül mozgott, most legfeljebb 480-ért adhatják. Esetükben a kisebb árrés kevesebb problémát okozhat, hiszen a napi forgalmukat nem veszélyezteti a többi kúttal megegyező ár.

Megkérdeztük: Mi a véleménye az benzinár-stopról?

Mutter Ferenc – A véleményem az, hogy lehetne még kevesebb a benzin ára. Nézze, nyugdíjasként nem szeretem szórni a pénzt. Kétszer is meggondolom, mire költöm. Azonban amit meg kell venni, azt meg kell venni. A benzinnel is így vagyok, megveszem, mert szeretek vezetni. Évente csaknem 10 ezer kilométert megyek. De az már nem mindegy, hogy mennyiért.

(Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Gál János – Nagy örömmel fogadtam a hírt. Szlovákiában élek, ahol jobban zsebbe kell nyúlni a töltőállomásokon, éppen ezért mindig Magyarországon tankolok. Pláne, hogy Budapesten él a családom, így összekötöm a kellemest a hasznossal. Amennyiben három hónap elteltével újra emelkedni fog a benzinár, még akkor is jobban megéri itt tankolni, mint otthon, ahol átlagosan 550-ért megy a 95-ös.

(Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Beck Ferenc – Bevallom őszintén, picit kétkedve fogadtam a hírt. Kedvező az ár, de félek a jövőtől. Azt azonban sosem értettem, hogyan üzemelhetnek a kutak ekkora árkülönbség mellett, holott mindenhol ugyanazt adják, benzint. Kíváncsi leszek majd arra, hogy melyik kút kereslete csökken és melyiké nő. Mert mindenkinek van kedvenc kútja, aminek a legfőbb oka eddig az ár volt.

(Fotó: Novotni Ákos / 24 Óra)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában