betegség

2020.07.17. 11:30

Alzheimer Café címmel támogató csoport működik Oroszlányban

A legutóbbi Alzheimer Café előadója Rácz Tiborné szociális szakember volt, aki bemutatta a demencia különböző fázisait, valamint tanácsokat adott az érintett családtagoknak, hogyan is viselkedjenek és milyen teendőik vannak ebben a helyzetben.

Wágner Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Robert Kneschke

A kezdeményezés Tatai Tamás elképzelései alapján nyerte el formáját, aki édesanyja több éve regisztrált betegsége okán személyesen érintett üzletember. Ismereteit a megvalósításban hasznosította, ötvözte Angliában szerzett tapasztalatait és a Győrben elsőként megalakult kávézó előnyeit.

Néma járvány

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenek­előtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. A korábbi szellemi teljesítményhez, akár a veleszületett értelmi fogyatékossághoz képest mértékadó a már meglevő képességek elvesztése. A mai orvostudomány több olyan okot is ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani tudja. Leggyakoribb és legismertebb oka az Alzheimer-kór.

Az idén alakult oroszlányi csoport első – januári – klubfoglalkozására sokan eljöttek: betegek, családtagok, hozzátartozók, önkéntesek, szociális intézményekben dolgozók, valamint segítők. Üdvözölte a kezdeményezést Dr. Balogh Tibor is, az oroszlányi Egészségügyi Alapítványt képviselve. A legutóbbi foglalkozáson a demenciáról, a szellemi hanyatlásról, annak tüneteiről és megelőzésükről volt szó. A betegség kialakulásáról, élettani hatásairól Rácz Tiborné szociális szakember tartott részletes előadást a résztvevőknek.

A szakember szerint a különböző demenciák egyik nagy csoportja degeneratív megbetegedés, az, amikor az agy bizonyos területein észlelhetők az elváltozások. Ezért fontos a jó diagnózis, hiszen nem mindegy, milyen gyógyszereket szed a beteg. A másik a vaszkuláris betegségek csoportja, amikor az érrendszerrel van gond, például agyvérzés, cukorbetegség miatt.

Az előadáson elhangzott egyebek mellett, hogy a pontos napirend segíthet egyszerűbbé tenni a velük való foglalkozást: közös étkezések, bevásárlás, séta, napközbeni rövid pihenés ajánlott. A betegeket érdemes mindenbe bevonni, amit képes megcsinálni, így elkerülhető a túlgondozás.

A résztvevőknek sokat segítettek Rácz Tiborné tanácsai, az előadás végén közösen vitatták meg tapasztalataikat, valamint kérdezhettek is, mint mindig. Többen elmondták, hogy mindig nagyon várják az Alzheimer Cafét és nekik is sokat jelent, hogy nem maradnak egyedül a nehézségekkel.

Az összejöveteleken mind az érintettek, mind a hozzátartozók kaphatnak tanácsokat (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Szikszai Istvánné klubvezető örömmel nyitotta meg a foglalkozást, hiszen a csoport nem tudott találkozni a koronavírus-járvány miatt. Legközelebb július 24-én „Demencia Morzsák”-kal foglalkoznak majd, ahol szakemberek és laikusok mondhatják el véleményüket. Az eseményen Szabados-Slezák Brigitta szociális menedzser lesz a vendég, aki az egyik budapesti demens betegek otthonának intézményvezetője és a „Demencia Morzsák” létrehozója is egyben.­

(Főoldali káp: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában