különleges szerzet

2018.08.17. 14:00

Olyan manója lett Tatabányának, amilyet még nem hordott a hátán a Föld

A Bányásznaphoz kapcsolódik Tatabánya új különlegességének, a TataBányamanónak a bemutatkozása.

Sugár Gabi

Ugyanezen a napon este az Új Nemzedék Kontakt Pont éjszakai kerékpártúrát szervez Tata–Tatabánya között – jelentette be Cserteg István, a szervezet képviselője. Mindkét eseményen részt vesz a TataBányamanó, és lesz sok meglepetés is.

Fotó: Mazán Tibor/24 Óra

Vörös, kócos a haja, nyúlánk a termete és mindkét szeme külön is képes mozogni. Ő Tatabánya új lakója: TataBányamanó. Pruzsina Alice, ötletgazda, a Prézli Rézi Produkció képviselője mutatta be a különleges figurát.

– A tavalyi Jó szerencsét! Emlékév kapcsán olyan összefogást tapasztaltunk, amelyet tovább szeretnénk vinni, s ehhez a szellemiséghez kerestünk partnereket – kezdte ismertetőjét Pruzsina Alice. A TataBányamanó akcióinak indulását a Tatabányai Múzeum, a Peron Music Alapítvány, az Új Nemzedék Kontakt Pont, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezete mellett több neves helyi művész, író, aktivista is támogatta.

A különleges figura megalkotója a tatabányai Nagyváradi Szandra, a Képzőművészeti Egyetem báb és díszlet szakán végzett ifjú tehetség.

TataBányamanó első bemutatkozása

A különleges kis szerzettel több eseményen, megmozduláson is lehet majd találkozni. Elsőként augusztus 25-én, szombaton a Szabadtéri Bányászati Múzeumban, az Ipari Skanzen örökbefogadó napján. Ugyanezen a napon este az Új Nemzedék Kontakt Pont éjszakai kerékpártúrát szervez Tata–Tatabánya között – jelentette be Cserteg István, a szervezet képviselője. Mindkét eseményen részt vesz a TataBányamanó, és lesz sok meglepetés is.

A jövevényről

S hogy ki TataBányamanó? Földfelszín alatti életéből adódóan a fehér bőrű, lángoló vörös hajú manó a megálmodói szerint csintalan, érdeklődő, nyitott a földfelszín feletti, számára új világ felé és nagyon aktív. A környező bányák bezárása után hiába kereste barátait, a bányászokat a föld alatt, ezért kibújt onnan és belecsöppent a tatabányai bányászat 120 éves évfordulójának ünnepi forgatagába. Azóta pedig velük közösen számos programot eszelt ki annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg a bányász szakma, ezáltal Tatabánya hagyományait.

 

További részletek a 24 Óra augusztus 18-i számában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában