Biztonságos közlekedés

1 órája

Zsaruk tanácsai: biztonságban az iskolába, óvodába

A rendőrség kiemelten foglalkozik a gyermekek biztonságos közlekedésével. A Komárom-Esztergom vármegyei rendőrök jótanácsaikkal szeretnének segíteni, hogy mindenki épségben érjen az iskolába és haza.

Kemma.hu

A tanévkezdés több feladatot jelent az egész családnak. A gyermekek közlekedésével kapcsolatosan néhány jótanáccsal szolgálnak a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési munkatársai közösségi oldalukon. 

A rendőrség kiemelten foglalkozik a gyermekek biztonságos közlekedésével. A Komárom-Esztergom vármegyei rendőrök jótanácsaival szeretnének segíteni, hogy mindenki épségben érjen az iskolába és haza.
A rendőrség arra kéri a szülőket, hogy a passzív biztonsági eszközök használatát követeljék meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használják a gyermekbiztonsági rendszereket
Fotó: facebook/Komárom-Esztergom vármegyei rendőrség

A rendőrség arra kéri a szülőket, hogy ezeket a jótanácsokat beszéljék át gyermekeikkel. Illetve fordítsanak kellő időt és figyelmet a kisiskolások felkészítésére, mielőtt egyedül a forgalomba engednék őket. 
Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk. A közlekedési szabályok betartásával pedig a szülők mutassanak példát gyermekeiknek. Ha egy gyalogátkelőhely messzebb van akkor is sétáljanak el addig és csak a szabad jelzésnél menjenek át a másik oldalra. Pár perc miatt ne kockáztassanak egy balesetet. Úttesten való áthaladáskor a szülők ragaszkodjanak ahhoz, hogy gyermekük fogja a kezüket, illetve velük együtt keljenek át. Ezzel tudják a szülők a biztonságos közlekedést rögzíteni csemetéjükben. 

A rendőrség hasznos tanácsokkal látja el a szülőket

  •  Úgy indítsák útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt - a rohanás figyelemzavart okozhat, ami balesetveszélyes.
  • Többször gyakorolják vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat a gyakorlat közben rögzítsék benne!
  • A gyermekre ne az út másik oldalán várjanak, elkerülendő azt, hogy meglátva a szülőket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!
  • Szerencsés, ha fényvisszaverő elemekkel ellátott táskát, ruhát, kabátot visel a gyermek.
  • A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjék, az átkelőhelynél erre szintén figyeljenek!
  • Ha utasként szállítják gyermeküket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljék meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használják a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzák el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!
  • Az autóból kiszállva a gyermek maradjon a jármű mellett, mert magassága miatt teljes takarásból lépne ki az útra, ami balesetveszélyes! Célszerű, ha a kezét ráteszi az autóra, amíg a felnőtt bezárja az ajtót és oda tud lépni hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában