sztrájk

2019.03.08. 11:55

Sztrájk a Wescast-nál: legalább dupla emelés a cél

Az oroszlányi vállalatnál sztrájkolnak a dolgozók, mely a szakszervezet szerint elhúzódhat. A cég által javasolt béremelést keveslik, minimum az ajánlat kétszeresével lennének elégedettek.

Wágner Zsanett

–A másik két műszak is leállhat a következő héten, amennyiben a célunk, az alapbér megfelelő emelése nem teljesül – mondta László Zoltán, a Vasas szakszervezet alelnöke, a Wescastban dolgozók szerdai sztrájkjának lehetséges folytatásáról. Hozzátette: elfogadják azt is, ha a cég a cafetéria- és bónuszrendszer megváltoztatásával oldja meg a béremelést.

– A kínai tulajdonban lévő cég jövőképe hosszú távon támogatható, viszont nem tehetjük meg azt, hogy ez a munkavállalói bér rovására menjen. Annyi biztos, hogy maratoni tárgyalások elé nézünk – tette hozzá László Zoltán.

A munkabeszüntetésről az alelnök elmondta, a szerdai sztrájk alatt a magyar és kínai vállalatvezetők is felkeresték a szakszervezeti sztrájkbizottságot, majd újabb tárgyalásokra invitálták őket, amelyek eredményeként körvonalazódni kezdett egy megegyezés is, hiszen a vállalati javaslatot – amelynek részletei még nem publikusak – a dolgozók kisebb módosításokkal küldték vissza a menedzsmentnek.

László Zoltán arról is beszámolt, hogy a Vasas értesülései szerint a beszállítók meglehetősen nagy nyomást gyakorolnak most az ipari parki cégre, hogy elkerüljék a termelés komoly kimaradását. László Zoltán kérdésünkre, miszerint a 65 forintos órabéremelés helyett milyen javaslatot fogadnának el, így felelt: – Minimum az ajánlat kétszeresével lennénk elégedettek, de ha sikerül megegyeznünk az átcsoportosításban, akkor akár a háromszoros emelés is szóba jöhet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Westcast Zrt. gyárában sztrájkba léptek a dolgozók március 6-án szerdán: 65 forintos órabér-emelést ajánlott a cég vezetése, ezt azonban elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet, így szerdán délelőtt 9 és 11 óra között beszüntették a munkát a dolgozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!