Közel-keleti konfliktus

3 órája

Az amerikai erők csapást mértek a jemeni húszik több föld alatti fegyverraktárára – frissül

Az izraeli–palesztin háború 375. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák pihennek egy állítólagos elhagyott Hezbollah-pozíció közelében

Forrás: AFP

Fotó: Menahem KAHANA

Cikkünk frissül!

Az amerikai erők csapást mértek a jemeni húszik több föld alatti fegyverraktárára

Joe Biden elnök utasítására az amerikai erők nagy hatótávolságú B-2-es bombázó gépekkel precíziós csapást mértek szerdán a jemeni húszi lázadók öt föld alatti fegyverraktárára 

- jelentette be aznap este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A húszik továbbra is támadják a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, ezzel akadályozzák és veszélyeztetik a nemzetközi kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civilek és amerikai, illetve az Egyesült Államokkal szövetséges erők katonáit, de a környezetnek is ártanak

- közölte Austin.

Az Irán által támogatott síita húszik azóta támadják rendszeresen az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren közlekedő nyugati kereskedelmi és hadihajókat, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával egy évvel ezelőtt kitört a Gázai övezeti háború. A húszik magyarázatuk szerint ezzel a Hamász oldalán bekapcsolódtak a háborúba. Már csaknem száz ilyen támadást hajtottak végre. Sikerült elsüllyeszteniük két hajót, egyet elraboltak, és négy tengerész halálát okozták. A hajók megtámadásán kívül a jemeni lázadók időnként Izrael területét is támadják drónokkal, amit azonban az izraeli légvédelem általában elhárít. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezzel párhuzamosan rendszeresen támadja a húszik indítóállásait és egyéb infrastruktúráját, legutóbb október elején hajtottak végre egy összehangolt támadást 15 célpont ellen azokon a területeken Jemenben, amelyeket a lázadók ellenőrzésük alatt tartanak.

Az amerikai védelmi miniszter közlése szerint a föld alatti fegyverraktárak elleni csapásokkal a húszik ütőképességének gyengítése volt a cél.

A húszik tévéadója, az al-Maszira azt jelentette csütörtök hajnalban, hogy amerikai és brit gépek támadták a főváros, Szanaa, valamint Szaada város egyes pontjait.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában