Medve

3 órája

Medveészlelések: itt találkoztak a vadállatokkal idén

Nemrég ismét felbukkantak a medvék az emberek közelében. Ezért utánajártunk, idén hányszor és merre történt már medveészlelés Magyarországon.

Kemma.hu

Az egész ország felfigyelt Komárom-Esztergomra a napokban, amikor beszámoltunk arról, hogy többen is medvét láthattak Bajót közelében hétfőn. A hatóságok akkor azonnal megkezdték az intézkedést a medve lehetséges felbukkanásának ügyében, amellyel kapcsolatban a település polgármestere is megszólalt. Nemrég összeszedtünk néhány tippet és tanácsot, hogy mit kell csinálni medvével való találkozáskor, most pedig annak jártunk utána, hogy Magyarországon merre fordult elő még az idén medveészlelés.

Wildlife Sanctuary Near Lviv Cares For Bears Evacuated From Kyiv Amid War, medve, medveészlelés,
Sok helyen fordult már elő idén medveészlelés
Forrás: Getty Images/Illusztráció

Az ország többi részén gyakoribb a medveészlelés

Áprilisban például a Heol.hu írta meg, hogy Szilaspogony közelében a kirándulók rendre beszámolnak medvenyomokról, fák törzsén látható kaparásnyomokról, de megfigyelések szerint egy vadetető szóróra is jár egy példány. Akkor a portál érdeklődésére Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense elmondta: a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a BNPI három vármegyényi működési területén. Medveészleléssel kapcsolatos, ügyeleti telefonszámukra érkezett lakossági bejelentést három hete kaptak, akkor az észlelést követően, egy hetes késéssel. A megfigyelő csupán medvenyomokról tett bejelentést, Ivád községhatárból. 

Májusban aztán Nógrád déli szélétől karnyújtásnyira, a Pest vármegyei Aszód határában is medvét észleltek: az állat akkor valószínűleg a Cserháton keresztül érkezett a területre. A medve könnyen felbukkanhat újra Kálló és Erdőkürt szomszédságában – számolt be az esetről a Nool.hu is.

Ezt követően júliusban, Nemti környékén, a lakott terület közelében számoltak be medvéről. A Magyar Országos Medve Figyelő nevű Facebook-oldal osztotta meg akkor a Bánya-tető címet viselő közösségi oldal tájékoztatását, amely szerint a Morgó-gödör középső szakaszán több helyen is friss medve és medvebocs nyomot találtak. A bejegyzésben felhívták az érintettek figyelmét, hogy a medve bocsokkal még veszélyesebb, hiszen kicsinyeit védi és minden esetben a közelükben tartózkodik.

Augusztus végén Miskolcon, az Avason láttak járókelők nagy valószínűséggel medvét. A bejelentő egy anyamedvéről és egy bocsról számolt be, illetve egy fotót is készített, amelyen vélhetően medvenyom látható. A medvék második párzási időszaka szeptemberre esik, ilyenkor nagyobb valószínűséggel kóborolnak.

Medve járhatott szeptemberben is Mihálygerge környékén, a lakott terület közelében – írta a Nool.hu. A Magyar Országos Medve Figyelő nevű Facebook-oldal osztotta meg egy civil ember észlelését, amely a község közelében található Komravölgyi víztározónál ma délután készült fotókat tartalmazza. A felvételeken jól kivehető a sárban kirajzolódó mancs nyoma, a medvenyom méretét egy mellé helyezett cigarettás doboz érzékelteti. 

Pár nappal később negyven kilométerrel arrébb bukkanhatott fel vélhetőleg ugyanaz a nagyvad. A Boon.hu beszámolója szerint a környéken működő vadásztársaság értesítette a helyi önkormányzatot, hogy a falu határában kifejlett, felnőtt barnamedvét figyeltek meg. Szeptember 29-én, a kora esti órákban történt az eset, a palinai gyümölcsösben észlelték az állatot. Ezután a lakosság számára felhívást adott ki a település vezetése.

Medvetámadás is volt

Szeptember végén három birkát és egy kutyát ölt meg a medve egy hajdú-bihari tanyán, a környéken félnek egy újabb medvetámadástól – írta akkor a Haon.hu. A cikkükből kiderült, hogy az eset másnapján Filemon Mihállyal, Nyírmártonfalva polgármesterével járta körbe a Haon.hu stábja azokat a helyszíneket, ahol a jelzések szerint látták a medvét. 

Kiderült, hogy egy favágó brigád Hármashegyalján látta a medvét előző este Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén, de egy traktoros is látta már a falu külső területén. Sőt, mint kiderült, pár héttel ezelőtt Halápon kisebb tanyákra is megpróbált bejutni a medve. Találtak egy olyan tanyát is, ahol több jószág is medvetámadás áldozatául eshetett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában