Párizsi olimpia

2024.08.06. 19:57

Olimpia 2024: a tatabányai csodatini edzője, Kocsis Márta értékelte tanítványa párizsi teljesítményét

A tatabányai csodatini túl van élete első olimpiáján. A mindössze 15 éves úszó Jackl Vivien edzője, Kocsis Márta fejtette ki véleményét tanítványa elmúlt fél évben nyújtott teljesítményéről.

Luter Márk

A tatabányai csodatini kőkemény heteken van túl, hiszen júniusi belgrádi felnőtt Európa-bajnokság után a juniorok kontinensviadalán is indult, mindkét versenyen kiválóan szerepelt, halmozta az érmeket, sőt mi több megszerezte első felnőtt Eb-aranyérmét is. A mindössze 15 éves Jackl Vivien a 14. helyen végzett 400 méteres vegyes úszásban, míg a leghosszabb medencés úszószámnak számító 1500 méteres gyors úszásban a 15. pozícióban csapott célba a párizsi olimpián, így egyik számban sem jutott döntőbe.

IMG_6608
A 2008-as születésű tatabányai csodatini Komárom-Esztergom vármegye legfiatalabb olimpikonja lett
Fotó: Csudai Sándor / Forrás:  Origo

A tatabányai csodatini ezdőjével, Kocsis Mártával beszélgettünk a párizsi olimpia után


Jackl Vivien két versenyszámban indult élete első olimpiáján. Hogyan értékelnéd tanítványod Párizsban nyújtott teljesítményét?

Úgy gondolom, hogy Vivi az olimpiára már fejben elfáradt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy közösen csináltuk végig ez az évet, amiben rengeteg munka volt. Amit mindenképpen tudnia kell mindenkinek, hogy nem tudnánk most beszélgetni a párizsi olimpiáról, ha ő nincs kétszer is csúcsformában, hogy meg tudja úszni az olimpiai szintet. Az év elejétől kezdve azért nem tudtunk az olimpiára készülni, mert nem voltunk benne biztosak, hogy egyáltalán kijut-e Párizsba. Nekünk valójában a felnőtt EB lett volt a fő célunk, ott pedig aranyérmet szerzett 1500m gyorson, ráadásul olimpiai szinttel. Vivi mellett csak Késely Ajna úszott két olimpiai A-szintet a magyar női úszók közül, tehát semmiféle szégyenkezni valónk nincs.

Milyen tapasztalatokat szerzett az ötkarikás játékokon?

Óriási tapasztalatszerzés volt az idei olimpia, megnéztük, milyen légkör. Teljesen más volt 15 ezer őrjöngő ember előtt úsznia, a világklasszisokkal tele mezőnyben, csupán 15 évesen. Elárulom, nem volt olyan könnyű neki, de még egy hangsúlyozom: nyilván azért nem volt az olimpián csúcsformában, mert korábban kétszer is élete legjobbját kellett hoznia idén ahhoz, hogy most beszélgethessünk az olimpiáról. Nem kell pálcát törni felette.

A fantasztikusan sikerült áprilisi országos bajnokság után esetleg nem fordult meg a fejetekben, hogy a második csúcsformát Párizsra időzítsétek?

Eredetileg a felnőtt Európa-bajnokság sem volt bekalkulálva a programba, az előzetes tervek szerint a ifjúsági Eb-vel számoltunk, ennek ellenére már Belgrádban is kirobbanó formában versenyzett. Miután ennyire jól úszott a Duna Arénában áprilisban, azzal a lendülettel a felnőttek kontinensviadalára is elmentünk.

Hogyan készültetek az olimpiára a felnőtt Eb után? 

A belgrádi Európa-bajnokság után következett az ifi Eb, majd a két hetes törökországi edzőtábor, sorozatban három hetes terhelésben volt. Az ifi Eb neki gyakorlatilag már az edzőtábor része volt. Azt gyakoroltuk, hogy egymás után kétszer is jó iramban le tudja úszni a négyszáz vegyest, majd az ezerötszáz gyorsot, utána a 200m pillangó nyolcszáz gyorsot duplát. Annyi feladata volt, hogy becsületesen álljon oda és minden milyen idővel, de próbálja megvédeni a 400m vegyesen tavaly megszerzett bajnoki címét.

Milyen ingerek érték Párizsban, mennyire lubickolt benne, mit láttál rajta?

Úgy érzem, hogy egy picit rá ráfeszült az olimpiára, mert túl nagy nyomás került rá. 15 évesen tizenötezer ember előtt úszni, egy olyan teherrel a vállán, amit a sajtó helyezett rá, miszerint éremesélyes az olimpián, illetve mire lett volna jó tavaly és tavaly előtt az áprilisi Ob-n teljesített olimpiai A-szintes ideje 400m vegyesen. Mindig elmondtam, hogy ez óriási botorság. Szerintem ezek a dolgok egy picit összegyűltek benne és emiatt nem is tudta annyira fesztelenül élvezni az olimpiát.

Milyen tanácsokkal láttad el a négyszáz vegyes, illetve az ezerötszáz gyors előfutama előtt?

Azt mondtam neki, hogy próbálja meg élvezni ezt az egészet. Ne érezze tehernek azt, hogy kimegy a medencetérbe és csak úsznia kell. Nagyon nagy élményként kellett volna megélnie az olimpiát és inkább úgy érzem, hogy teherként élte meg. 1500 méteren nagyon bátran kezdett, hiszen 200 méternél az amerikaiak legendája, Katie Ledecky mögött másodikként villant fel a neve az eredményjelzőn. Összességében jó tapasztalatszerzés volt ez az olimpia.

Mekkora szakmai kihívásnak tekintetted Vivi felkészítését Párizsra?

Óriási. Nem szégyellem, soha nem csináltam ilyet. Viszonylag hirtelen jött ez a csodálatos lehetőség, nem lehetett borítékolni, hogy szintet fog úszni. Teljesen más egy négyéves olimpiai ciklust végigcsinálni, vagy akár csak egy-két évet is készülni egy olimpiára, mint a játékok évében belecsöppenni a felkészülés végső fázisába. Nekünk az volt a legfontosabb, hogy kijusson az idei olimpiára és értékes tapasztalatokat szerezzen.

Mit csinálnál másképp, ha visszafordíthatnád az idő kerekét?

Nem tudom, mi lett volna akkor, ha nem megyünk el a felnőtt-, és az ifi Eb-re. Elgondolkodtató, hogy melyik lett volna jobb, de ne felejtsük el, hogy olimpiai szintes idővel lett felnőtt Európa-bajnok. Az ifi Eb-t pedig már beleillesztettük az olimpia előtti felkészülésbe. Ki kell elemezni, át kell gondolni, de már utólag nem fog kiderülni, hogy mi lett volna, ha...

Hogyan tovább?

Vivi szeretne részt venni az ifjúsági országos bajnokságon, ami augusztus 7-én kezdődik Debrecenben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!