Vármegyei olimpikon

2024.08.10. 21:05

Olimpia 2024: az öttusázó Szép Balázs a tizedik lett

Esztergomi születésű olimpikonnak is szurkolhattunk a férfi öttusázók döntőjében a párizsi olimpián. A 24 éves Szép Balázs tizedik lett a Versailles-ban megrendezett versenyen.

Luter Márk

Szép Balázs és Bőhm Csaba révén két magyar versenyző is érdekelt volt az öttusa férfi döntőjébe a párizsi olimpia szombati versenynapján. A vármegyei kötődésű, világbajnoki ezüstérmes Szép Balázs mellett a világbajnoki címvédő, világkupadöntő-győztes és világcsúcstartó Bőhm Csabáért is szoríthattunk a szombati viadalon. A döntőbe jutottak utoljára lovagolhattak versenykörülmények között, hiszen a lovaglás a párizsi olimpián szerepel utoljára a sportág programjában. A öttusa viadalt gyönyörű környezetben mintegy 14 ezer néző előtt rendezték meg Versailles-ban. Ilyen érdeklődés az elmúlt években már nem volt jellemző a sportágra.

SZÉP Balázs
Versailles, 2024. augusztus 10.
Szép Balázs a férfi öttusázók döntõjében, a lovaglás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 10-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Az első olimpiáján szereplő öttusázó, Szép Balázs hibátlan lovaglással a tizedik helyen zárt
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Szép Balázs szépen helyt állt pályafutása első olimpiáján

Az Újpesti Torna Egylet 24 éves versenyzője 18 győzelemmel és 17 vereséggel zárta a csütörtöki rangsoroló vívást az Észak-párizsi Arénában, mellyel 215 pontot hozott magával a döntőre.

Szép Balázs a szombat délutáni finálé nyitó számában, lovaglásban 56.59 másodperc alatt hibátlanul teljesítette a 10 akadállyal tűzdelt akadálypályát, ami 300 pontot hozott a konyhára. A bónuszvívásban extra másodperceket álltak újból pástra az öttusázók, mégpedig asszónként kettőért. Az esztergomi születésű versenyző első, egyben egyetlen ellenfele mexikói Emiliano Hernandez volt. Az asszóban először három együttes találat esett, majd alig két másodperccel a fél perces vívóidő lejárta előtt a mexikói egylámpás tust adott, így a magyar versenyző nem részesült a bónusz másodpercekben.

Következett a 200 méteres gyors úszás a Versailles-i kastély parkjában felállított mobilmedencében, melyben az addig elért eredmények alapján a második futam kettes pályájára került vármegyénk versenyzője. Szép 2:05.83 perces az átlagosnál gyengébbnek mondható úszása a tizenötödik időt jelentette ebben a tusában, így a kilencedik helyről várhatta az ötször hatszáz méteres lövészetekkel kombinált futást.

Az utolsó tusában nem tudott felzárkózni Szép

A napjainkban már leginkább laser run-ként emlegetett utolsó versenyszámban Szép Balázs az éllovashoz képest 43 másodperces hátránnyal kilencedikként vágott neki. 

A négy lövészettel kombinált 3000 méteres futást a 10. helyen zárta, miután a célegyenesben csupán két tizedmásodperccel lehajrázta a három évvel ezelőtti tokiói olimpia bajnoka, a brit Joseph Choong. Ami a handicap nélküli nettó teljesítményt illeti, a 24 éves öttusázó legerősebb számában 9:55.29 perces teljesítménnyel a nyolcadik időeredményt érte el.

Világbajnoki címvédő honfitársa, Bőhm Csaba a harmadik legjobb időt repesztette a záró számban, aki négy helyet javítva rajtpozícióján a tizenharmadik pozícióban végzett.

Az olimpiai bajnok az egyiptomi Ahmed Elgendy lett, aki 1555 pontos világcsúcsot ért el. A korábbi rekordot Bőhm Csaba tartotta. A második helyen a japán Taishu Sato végzett, míg harmadikként az olasz Giorgio Malan szakította át a célvonalat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!