Vármegyei olimpikonok

2024.07.23. 10:58

Párizs 2024: ha jól vív, érmes is lehet Szép Balázs

Pénteken a hivatalos megnyitó-ünnepséggel kezdődik a párizsi nyári olimpia. Öttusában négy magyar sportolónak szurkolhatunk, köztük van az esztergomi születésű Szép Balázs is, aki a júniusi világbajnokságon bronzérmes lett Kínában.

Luter Márk

Már javában zajlik a végső visszaszámlálás a világ legnagyobb sporteseménye elé, hiszen péntek este a párizsi hivatalos megnyitó-ünnepségen fellobban a láng, amivel hivatalosan is kezdetét veszi a 33. Nyári Olimpiai Játékok. A Magyar Olimpiai Csapat 20 sportágban 180 sportolóval (93 férfi és 87 nő) lesz érdekelt a francia fővárosban megrendezett multisport-eseményen. Öttusában négy magyar atléta kvalifikált, köztük van Szép Balázs is, aki Esztergomban látta meg a napvilágot.

Budapest 20240618 Öttusa 2024 Liszt Ferenc repülõtér válogatott érkezés világbajnokság VB Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport 
240618_1034_DCS
Szép Balázs (képünkön jobbra) Martinek János szövetségi kapitány társaságában
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás: Nemzeti Sport 

Az olimpiai kvalifikációs időszak krónikája

Az Újpesti Torna Egylet (UTE) 1999-ben született kitűnősége egyéniben először 2022-ben került be a felnőtt világkupa-keretbe, a sorozat kairói állomásán szerzett harmadik helyével pedig kiharcolta a világbajnoki szereplést. Martinek János szövetségi kapitány bizalmát az egyiptomi Alexandriában megrendezett vb-n egy fantasztikus bronzéremmel hálálta meg, a szezon végi székesfehérvári Európa-bajnokságon pedig hazai közönség előtt versenyezve Bereczki Richárd mögött ezüstérmes lett.

A 2023-as év egyéniben felemásan sikerült Balázs számára, miután egyéni versenyen többször is döntőbe jutott a vk-sorozatban nem szerzett érmet, férfi váltóban azonban remekelt a bath-i világbajnokságon, miután Regős Gergellyel ezüstérmet nyert.

A párizsi olimpia évében a budapesti világkupa-állomáson robbant először igazán a 24 éves versenyző, miután a mindent eldöntő laser runban (lövészetekkel kombinált futás) a magyar közönség hangos buzdítása közepette 13. helyről „kombizta fel” magát a dobogó második fokára. A júniusi csengcsou-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon tarolt a magyar csapat, hiszen az aranyérmes Bőhm Csaba mögött Szép Balázs futott be másodikként, mellyel Demeter Bencével (12.) kiegészülve a csapataranyat is bebiztosították.

Az egész idény során remek formát mutatott Szép Balázs 

A júliusi eleji budapesti Európa-bajnokságot kihagyó Szép Balázs bolgár, cseh és mexikói sportolók társaságában készül az ötkarikás játékokra, legnevesebb edzőpartnere a tokiói olimpián ezüstérmes, egyéniben világbajnoki bronzérmes, csapatban vb-győztes egyiptomi Ahmed Elgendi. A párizsi olimpiára készülő négy fős magyar öttusa különítmény (Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Bőhm Csaba és Szép Balázs) vívómunkáját a tatai edzőtáborban a korosztályos Európa-bajnokságra készülő junior versenyzők és U19-es öttusázók, valamint utánpótláskorú vívók is segítették.

A korábbi olimpiai bajnok szerint Balázs akár érmet is nyerhet Párizsban

Martinek János, az öttusázók szövetségi kapitánya lapunknak elmondta, hogy az olimpiai pontszerző helyek valamelyikére várja az esztergomi születésű versenyzőt, de jó vívóteljesítménnyel akár egy olimpiai érem is megcsíphető. Az olimpiai-, és világbajnok öttusázó szerint körülbelül tíz sportoló pályázik reális esélyekkel az olimpiai aranyéremre. 

A lovaglás búcsúja

Párizsban búcsúzik a lovaglás az öttusától. A különleges tusát látványos lovasbemutatóval búcsúztatták a Puskás Aréna Szoborparkjában júliusban megrendezett budapesti Európa-bajnokságon. A lovaglás helyét az OCR, vagyis az akadályfutó-verseny veszi át.

Komárom-Esztergom vármegye az olimpiai játékokon

Több sportolónk is részt vesz a párizsi olimpiai játékokon. Bemutattuk már Jackl Evelin úszót és Lévai Zoltán birkózót is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában