Közélet

2015.02.21. 17:39

Sportolni trendi, drogozni nem az – értem?

Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia kiemelt eleme a „Legyen más a szenvedélyed!” program. Ennek elsődleges célja, hogy a fiatalok a kábítószerek világa helyett a hasznos és egészséges időtöltés mellett tegyék le a garast.

Barlangi

A projektet elérhető közelségbe hozó országos roadshow két állomásán, Esztergomban és Dorogon általános és középiskolás diákok találkoztak neves sportolókkal, zenészekkel. Az ismert emberek – Szűcs Tamás vízilabdázó, az Animal Cannibals együttes és DJ Dominique – személyes példájukon keresztül igyekeztek bemutatni a drogmentes, boldog élet nyújtotta lehetőségeket. Ez összhangban állt a szervezők azon vállalásával, hogy a fiatal generáció tagjai maradandó élményeket és hasznos tudást is szerezzenek a megelőzéssel, valamint a kábítószer-használat veszélyeivel kapcsolatban.

A két települést érintő rendezvényeket közös sajtótájékoztató előzte meg az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Elsőként a királyváros alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. - A szenvedély jó és rossz irányt egyaránt vehet. Ha a fiatal nem leli helyét, nem talál eszményeket, példaképeket, helyes, előremutató célokat, akkor szomorú helyzet alakulhat ki. Esztergomban sok a fiatal, éppen ezért fontos, hogy városunkban minden lehetőséget megteremtsünk a sportolásra, hiszen az egészség vitathatatlanul a legfontosabb dolog az életben – fogalmazott Bánhidy László.

Ezt követően Kiss Norbert adott hangot gondolatainak. A sportért felelős helyettes államtitkár is úgy vélekedett, hogy a 14-18 éves korosztálynak meg kell mutatni a helyes utat a szenvedély, a sport és a zene világába. A "kortárs-hatással" kapcsolatban a politikus kifejtette: a kamaszok esetében az egyéniség formálásának elsőszámú felelősei a barátok. Erre reflektálva Erős Gábor, Esztergom Köznevelési, Ifjúsági és Sport bizottságának elnöke elmondta: Esztergomban több mint harminc sport- és kulturális egyesület működik, amelyek – a tömegsport felélesztése mellett – megteremtik a „jó irányba terelés” közösségi lehetőségét.

A Dorogot képviselő Dankó József alpolgármester a megjelentek köszöntését követően átadta a szót Szekér Zoltánnak.

– Bízom benne, hogy további közös programok segítik majd településeink párbeszédét a közeljövőben is. Dorog városa sokat tett azért, hogy fejlessze, népszerűsítse a testmozgást - megteremtve ennek háttér-intézményrendszerét is. Önkormányzati és állami segítséggel megannyi új sportberuházást indítottunk. Ez a folyamat egy piramis aljának tekinthető. A csúcspontja pedig a „Legyen más a szenvedélyed!” program lehet, ami a gyerekeknek megmutatja, hogy sportolni trendi, hiszen ezen keresztül kortársaikkal közösen szerezhetnek újabb és újabb élményeket – világított rá a sportigazgató.

A sajtótájékoztató után először Esztergomban, majd a délutáni órákban Dorogon várta a fiatalokat az Animal Cannibals koncertje és a helyi egyesületek bemutatkozása, valamint közös sportolási lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!