Közélet

2014.08.13. 14:15

Se gombaszakértő, se gomba nincs a tatabányai piacon

Egyszer csak fogták a kalapjukat az erdei gombát árusítók, és elhagyták a tatabányai piacot. Az ok prózai, helyben nem lehet a „kalaposokat” bevizsgálni, illetve a jogszabály is szigorította a vadon termő fajok eladását.

Petrik József

Nem olyan régen még picurka pultokon egymás mellett sorakoztak az eredi gombák a piac egyik szegletében. Rajtuk cetli bizonyította, hogy szakértő engedélyezte árusításukat. Most viszont ez az ominózus szeglete a vásártérnek teljesen kihalt. A fémasztalokon csak a legyek flangálnak...

Bábics Zoltán kezében kosárral vásárolgat. Zöldpaprika, uborka kandikál ki a fonatok közül. Mikor arról faggatjuk, szereti-e a gombát, kissé fölhorkan.

– Az egyik kedvenc ételem, de egy jó ideje már nem lehet kapni erdeit itt a piacon – mondja. – Nem tudni az okát, de úgy hallottam, nincs már gombaszakértő. Pedig a vadon termett, erdei gombánál ízesebb, finomabb nincs. Bányászvidéken, erdős, hegyes területen születtem. Így édesanyám fiatalon megismertetett néhány ehető gombával. Azokat – erdei kirándulásoknál – ma is bátran leszedem. De az erdők össze-vissza tulajdonviszonyai miatt már ehhez sincs kedve az embernek, hiszen ki tudja, kinek a birtokán kóricál...

Ahol egykor Katona Imréné gombaszakértő "rendelt", most zárva az ajtó, üres a szék. Ám azért van Tatabányán kiváló gombaszakértő és szakellenőr. Vrba György meg is egyezett a piacot üzemeltető Shop-Service Kft.-vel, hogy nála, a Moravcsik utcában elvégzi azoknak a gombavizsgálatot, akik felkeresik. A szakember egyébként folyamatosan képezi magát és rendszeresen tart gombafelismerő tanfolyamokat, túrákat is.

Az időjárás kedvezett a gombának

Júliusban háromszor annyi csapadék hullott a Vértes és a Gerecse környékén, mint a korábbi években. Ennek megfelelően rengeteg gomba termett. A bő hozamhoz a két hegység gazdag növénytársulása is jó szolgálatot tett. Ebben az időszakban komoly veszélyt a jelent a melegkedvelő gyilkos galóca tömeges jelenléte a környékünkön, amely a halálos mérgezések 95–98 százalékáért „felelős”.

– Talán nem is hinnék, de ez a gombaszakértés téma rendkívül összetett – mondta Vrba György. – Van jogi oldala, emellett akarat, szándék és pénz kérdése is, hogy egy piacon működjön ilyen szakember. Továbbá a tárgyi feltételeket is kötelező megteremteni. A kormány támogatja, hogy saját szükségletre – naponta 2 kg -, aki tud és szeretne, az szedjen, gyűjtsön gombát az állami tulajdonban lévő erdőkben. De többnyire ezek a kis és heterogén, néha nem is fajazonos tételek kerültek ki a piacokra, amit ellenben a törvény tilt.

A szakértő kiemelte azt is, hogy jó és támogatandó a vadon termő gombák fogyasztása. Ám aki értékesíteni is szeretné, annak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A vadon termő gombák értékesítéséhez a piacnak és a szakértőnek is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal regisztrációjával kell rendelkeznie. Az árusok őstermelői igazolvánnyal és az erdőtulajdonostól beszerzett haszonvételi joggal, valamint a szakellenőr által kiadott vizsgálati igazolással kell, hogy bírjanak. A gombaárusnak az értékesítésből befolyt összeget egy külön betétlapon is adminisztrálnia kell.

– Korábban az újvárosi piac sem és a piaci árusok is csak nagyon kevés kivétellel feleltek  meg ezeknek a kritériumoknak – hangsúlyozta a szakértő. – Egyértelműen változásra lenne ezen a téren szükség. Bizonyára kevesen tudják, hogy Európában hazánkban működött először és működik jelenleg is a  legrégebbi gomba-szakellenőri hálózat. Úgy gondolom, nagyon fontos lenne a rendszeres tájékoztatás, oktatás is a gombákról. Kezdve az óvodában, általános iskolában, egészen az egyetemekig. Hiszen az ehető, vadon termő gombáknak rendkívül jótékony az élettani hatása. Emellett a szociálisan rászorulóknak is egészséges és olcsó, finom táplálékot jelentene.
Jó hírem ezzel kapcsolatban, hogy a tegnapi napon a városunk vezetése megerősítette azon szándékát, mely szerint rövidesen újra lesz díjtalan lakossági gombavizsgálat Tatabányán.

Vrba György szólt arról is, hogy a közelmúltig a változékony és vörös tinóru, bronzos és a nyári vargánya, az óriás pöfeteg, valamint az ehető galambgombák voltak a „slágerek” az erdőkben, ám ezzel párhuzamosan a melegkedvelő gyilkos galócából is rengeteg termett. Érdekességként még azt is megemlítette, hogy a Múzeumok Éjszakája programsorozaton, a fővárosban rendezett gombakiállításon bemutatott kalaposok 80 százalékát megyénk adta a Mária-szakadék környékéről. Ez is azt bizonyítja, hogy a Vértes és a Gerecse, szűkebb hazánk igazi gombatermő vidék.

A megyeszékhelyen „működik” gombaszakértő

A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Kormány rendelet 5. § (2) bekezdés a következőket írja elő: Gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik.

A gombavizsgáló szakellenőr alkalmazása a piac üzemeltetőjének feladata, aki Tatabányán a Shop-Service Kft. A piac üzemeltetője arról tájékoztatta megyei jogú város önkormányzatát és a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szervét, hogy a helyi piacon nem árusítanak szedett vagy gyűjtött gombát, ezért nem is alkalmaznak gombaszakértőt.

Gombaszakértő alkalmazása egyébként sem kötelező önkormányzati feladat. A gombaszakértőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tarja nyilván. Tatabányán is működik gombaszakértő: Vrba György.

 

Petrik József Az időjárás kedvezett a gombának Júliusban háromszor annyi csapadék hullott a Vértes és a Gerecse környékén, mint a korábbi években. Ennek megfelelően rengeteg gomba termett. A bő hozamhoz a két hegység gazdag növénytársulása is jó szolgálatot tett. Ebben az időszakban komoly veszélyt a jelent a melegkedvelő gyilkos galóca tömeges jelenléte a környékünkön, amely a halálos mérgezések 95–98 százalékáért „felelős”. A megyeszékhelyen „működik” gombaszakértő A vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Kormány rendelet 5. § (2) bekezdés a következőket írja elő: Gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik.

A gombavizsgáló szakellenőr alkalmazása a piac üzemeltetőjének feladata, aki Tatabányán a Shop-Service Kft. A piac üzemeltetője arról tájékoztatta megyei jogú város önkormányzatát és a Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szervét, hogy a helyi piacon nem árusítanak szedett vagy gyűjtött gombát, ezért nem is alkalmaznak gombaszakértőt.

Gombaszakértő alkalmazása egyébként sem kötelező önkormányzati feladat. A gombaszakértőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tarja nyilván. Tatabányán is működik gombaszakértő: Vrba György.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!