Közélet

2012.10.04. 11:02

Ritka betegség támadta meg a komáromi kisfiút

Több mint egy éve beteg Havasi Petike, az a komáromi kisfiút, akit Budapesten, kórházban ápolt az azóta munkáját is feladó édesanyja. A ritka betegségtől azóta sem szabadultak, most Észak-Komáromban folytatódik a jótékonysági akció. Október 6-án sztárok muzsikálnak a kisfiúért.

Hajnal Dóra

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Petikének és a családjának segíthetnek
[/caption]  „Van egy anyuka Komáromban, akinek ovis kisfia tavaly augusztus óta nagyon beteg. Azóta egy budapesti kórházban "élnek", valamilyen csodában reménykedve. Anyuka azóta nem dolgozik, hiszen kisfiát ápolja, őrzi 24 órában. Az óvoda, ahová a kisfiú jár, most gyűjtést
kezdett, hogy segíteni tudja... a jövedelem nélküli családot.”- talán, sokaknak ismerős ez a szomorú felhívás, mely tavaly hónapokig körözött az interneten. Mi is írtunk a család kálváriájáról.

Akkor magánszemélyek és intézmények is példátlan összefogással segítették a bajba jutott családot. Februárban a komáromi programszervező, Horváth Krisztina állt ki a család mellett és indított jótékonysági akciót. A pénz ugyan nem megoldás számukra, nyilvánvaló, hogy ők az önfeledt kisfiút kívánják vissza, aki szalad, nevet, sír, örül, labdázik és elevenkedik, mint egészséges társai.

A gyógyulásnak csak a reménye maradt, a család pedig nem szívesen kér. Szerencsére, ezúttal nem is kell megtenniük, hiszen szívszorító történetük híre szinte az egész régiót, sőt, már az országhatáron túlon is
bejárta. A komáromi kisfiú kálváriája egy egyszerű hányással kezdődött. Az egyedülálló édesanya csupán gyomorrontásra gyanakodott, a kisfiú a helyi kórházban rosszabbul lett és Petike ezután , jobb oldali görcsöt kapott, amit lázgörcsnek hittek.

Bejárták a megye kórházait, Győrben az MRI vizsgálatot, problémáját fejlődési rendellenességnek diagnosztizálták. Néhány nap múltán még rosszabbra fordult a kisfiú állapota, és bekerült a budapesti Bethesda kórházba, édesanya több mint egy éven át itt ápolta. Feladta vállalkozását, hogy mellette lehessen. Petikét elaltatták, hogy stabilizálják az állapotát. Most is éber kómában van.

Az orvosok értetlenül álltak a negatív eredmények és a tünetek előtt, laborkórképét Angliában, egy oxfordi utatóközpontban elemezték ki. Ma már tudják, Petike egy igen ritka, legfőképpen a nő neműekre jellemző autoimmun betegségben NMDA-receptor encephalitis-ben szenved. A kisfiú számos kezelésen átesett már: szteroidokkal, valamint hét alkalommal plazmaferezissel kezelték, lumbálták, kemoterápián is átesett. 

A család tartalékai is kimerültek, de bármit odaadnának a gyógyulásért. A lelkileg megtört édesanya februárban is csak azt kérte a komáromiaktól, hogy imádkozzanak Petikéért.   Most ismét itt az alkalom, hogy a segítő szándékú ismerősök és ismeretlenek enyhítsék a család gondjait, kiknek hamarosan egy speciális babakocsira és nagyon sok fejlesztésre,vizsgálatra lesz szüksége, miután Petike sajnos még sokáig nagyon beteg lesz október 6-án bárki segítője lehet...Jegyek elővételben is mindkét Komárom Turisztikai Információs Irodájában kaphatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!