Közélet

2016.02.26. 16:33

Összefogással takarították ki a kórházkertet

Címkék#Komárom

Több mint száz önkéntes dolgozott Szőnyben, a természetvédelmi terület rendbetételén.

K. L.

 Társadalmi összefogással tették rendbe a szőnyi Selye János Kórház kertjének egy részét. Az önkéntesek két-három hektárt takarítottak ki. A felhívásra fiatalok és idősek egyaránt jelentkeztek, képviseltették magukat a civil szervezetek, és a helyi cégek is – számolt be az akcióról a komarom.hu.

– Amikor a szakdolgozatomhoz végeztem kutatómunkát, döbbenten vettem tudomásul, hogy a számos természeti kincset, így több védett növényfajt is rejtő kórházkert milyen elhanyagolt állapotban van. A meghirdetett felhívásra hatására, végül több mint százan vettek részt a takarításban. A munkát úgy osztottuk le, hogy mindenki bekapcsolódhasson és biztonságos legyen. Volt, aki a fákat fojtogató borostyánokat húzta le, más a sétányt gereblyézte vagy az aljnövényzetet ritkította. Kiszedtük a húsz centiméter átmérőnél kisebb gyomfákat. A Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. gépi támogatást nyújtott, illetve a helyi vállalkozók saját géppel jelentek meg – monda el Juhász Márton, a Városgazda parkfenntartási műszaki vezetője.
A Selye János Kórház kertje természetvédelmi területnek számít.

– Vannak matuzsálemi tölgyek, kőrisek, hársfák és páfrányfenyők. Ez utóbbiak beteg, elhalt részét marással eltávolítjuk és lekenjük sebkezelő anyaggal, hogy ne romoljon tovább az állapotuk – magyarázta Jankó László alpinista favágó, a Városgazda egyik alvállalkozója.

– Számomra nagyon fontos a környezetvédelem, szívesen töltöm az időmet a szabadban. Főleg gallyaztam és az aprítógép mellett dolgoztam. Igazából ez nem is munka, sokkal inkább egy nagyon jó közösségteremtő program, miközben hasznos tevékenységet végzünk – mondta Vizi Bence.
A Bozsik József Általános Iskola természetbúvár szakkörének tagjai is szorgoskodtak a kórházkertben, ahová madárodúkat helyeztek ki.
– Tizenegy odút készítettünk az iskola technikatermében. Egy odú két és fél, három óra alatt készült el – tudtuk meg Nagy Kristóftól, a szakkör egyik tagjától.

– Idén csatlakoztam a szakkörhöz és nagyon örülök neki, hogy részt vehetek ebben a munkában. Így a madaraknak jobb élőhelyet biztosíthatunk – tette hozzá Szarka Márton.
A munka a takarítással nem ért véget, a tervek szerint folytatni fogják, hamarosan a gyümölcsösbe várják a helyieket, akik a gyümölcsfák metszéséről is sokat megtudhatnak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!