Közélet

2012.03.13. 07:16

Minden egymilliomodik droghasználat halálos

Címkék#kisbér

Évente minimum 45 millió alkalommal fogyasztanak drogot hazánkban, hétvégenként átlagosan 350 ezer ember, akik közül több mint 24 ezer számít problémásnak, míg a függők közé 14 ezren tartoznak.

Palásti Péter

Ezeket a megdöbbentő adatokat dr. Zacher Gábor, a televízió képernyőjéről is jól ismert toxikológus főorvos ismertette azon a nagysikerű konferencián, amit a Bánki Alapítvány Kuratóriuma szervezett a Wass Albert Művelődési Házban pedagógusok, védőnők és szülők számára. Olyan felnőtteknek, akik kisebb-nagyobb gyerekek nevelésével foglalkoznak, de életkorukból adódóan keveset tudnak a kábítószerekről és főleg azok hatásainak felismeréséről.

Ha bárki azt hiszi, hogy a drogozás hozzátartozik az ifjúság életformájához, téved. Annak gyökerei ugyanis a családok életviteléig nyúlnak vissza. Mert az is megdöbbentő statisztikai adat, hogy átlagosan hét percet foglalkoznak a szülők gyerekeikkel naponta, akik viszont csaknem három órát ülnek a számítógépek előtt és szörföznek a világhálón, míg a felnőttek ennél is több időt töltenek különböző tévéműsorok nézésével. Mindez nagyban hozzájárul a drogok kipróbálásához és későbbi használatához, mert sokan ezekkel kívánják pótolni a törődés, a személyes kapcsolatok hiányát.

Sajnos nincs érdemi megelőzés sem, ami összefüggésben van azzal, hogy a mai fiatalok szüleinek nincs drogos tapasztalata. Az pedig hatalmas tévedés, hogy az osztályfőnöki órákon lehet érdemi párbeszédet folytatni erről a komoly problémáról. A szakember szerint épp úgy nem lehet, mint évtizedekkel ezelőtt a szexuális felvilágosításról sem lehetett iskolai keretek között.

Megoldást épp ezért a valós tények lehető legszélesebb körben történő publikálása jelenthet. Például az, hogy minden egymilliomodik droghasználat végződik halállal a túladagolás miatt. Főleg az utóbbi néhány évben, mert olyan ismeretlen eredetű anyagok kerültek forgalomba még fürdősók formájában is, melyek összetételéről, erejéről nem, hogy a fogyasztók, de még a szerek terjesztői sem tudnak semmit. Nem véletlen, hogy csak tavaly több mint kétezer túladagolt fiatal került a Péterffy Sándor utcai kórházba, s akkor más klinikák adatairól még nem is szóltunk. Ebből is jól érzékelhető, hogy – dr. Zacher Gábor szavait idézve – a gyereknevelés valóban a legveszélyesebb extrém sport.

További érdekességeket a 24 Óra keddi (03.13) számában olvashatnak.
Fizessen elő a megye napilapjára, mert 24 Óra önnek is jár!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!