Közélet

2013.03.21. 10:28

Gyilkosság vagy kísérlet az embriókkal?

Közös cél hívta össze a politika, az egyház és a civilek képviselőit az oroszlányi tanácsteremben: a magzatok mindenkori védelme.

Wágner Zsanett

Embriókísérletek elleni tiltakozást tartottak szerdán Oroszlányban, amely az Európai Unió égisze alatt indult, még januárban. Az Egy közülünk mozgalom – mint megtudtuk – azt kívánja elérni, hogy minden embert illessen meg az élethez való jog, legyen szó egy nyolc éves kisfiúról, egy kilencven esztendős nagymamáról, vagy éppen egy kétórás embrióról. Szűkebb hazánkban ez volt az első és utolsó állomás egyben, ezután a milliós határt megcélzó aláírásgyűjtő akció más megyékbe látogat.

Szerdán a déli órákban a témához szervesen illeszkedő kulturális pillanatoknak is teret adott az önkormányzat tanácsterme. A Republic szívhez szóló dala, a magzat fejlődését ábrázoló videofelvétel és Kiss Krisztofer a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház kisművésze, illetve Pszolomeyer Zsófia, a tatabányai katolikus iskolát képviselve érzékeltette a téma súlyát. A megyeszékhelyről érkezett diák az élet himnuszának sorait idézte. „Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan! Az élet szép – csodáld meg! Az élet boldogság – ízleld! Az élet álom – tedd valósággá!...”

A rendezvény színvonalát tovább emelték a megyei Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szervezte előadások. Mások mellett Hegedűs Mihály, a párt tatabányai elnöke – egyben főszervező –, és Michl József tatai polgármester is hangot adott véleményének.

– Védeni kell mások életét, vagy azt a cseppnyi közösséget, amely a család maga – foglalta össze Michl József.
A meghívott vendégek között Ősz Ferenc Bakonysárkány polgármestere, Ugrik Aliz máig nagy becsben tartott helyi pedagógus és civil szervezetek képviselői – úgy, mint az Oroszlány Barátainak Köre és a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesülete – is részt vettek. Miután Kutschi András oroszlányi prépost, plébános áldását adta a kezdeményezésre, a házigazda, Takács Károly polgármester is szólt.

– Egyetértek a kezdeményezéssel – szögezte le, miként azt is, hogy mint állampolgár feltétlenül támogatja az embriókísérletek elleni küzdelmet. A díszteremben jelenlévők közül többen döntöttek úgy, hogy aláírásukkal közelebb kerülnek a mozgalom céljához. Ahhoz, hogy az unió hét országán belül egymillió aláírás gyűljön össze. Aki nem vett részt a rendezvényen, Oroszlányban, az önkormányzat információs irodáján, Tatabányán az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Iskolában, megyeszerte a történelmi egyházakban írhatja alá a kezdeményezést.

Naponta 153 abortuszt végeznek az országban

Dr. Csókay András volt az oroszlányi rendezvény díszvendége. A Prima Primissima-díjas agysebész tudományos szempontból közelítette meg az abortuszok kérdéskörét. Megemlítette azt is: Magyarországon naponta 153, Európában 7-8 ezer, az egész világon 120-150 ezer közé tehető gyakoriságuk.

Dr. Molnár Mihály nőgyógyász főorvost lapunknak elmondta: évek óta csökken a terhesség megszakítások száma és az életkor is, amikor már szükséges a műtéti eljárás. Ma már egy nyolcadik osztályos gyermeknek nem lehet túl sok újat mondani. Úgy fogalmazott: a szülők és az iskola felelőssége a megfelelő felvilágosítás.

Dr. Molnár Mihály nőgyógyász főorvost lapunknak elmondta: évek óta csökken a terhesség megszakítások száma és az életkor is, amikor már szükséges a műtéti eljárás. Ma már egy nyolcadik osztályos gyermeknek nem lehet túl sok újat mondani. Úgy fogalmazott: a szülők és az iskola felelőssége a megfelelő felvilágosítás. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!