Közélet

2013.06.26. 09:14

Épül az új kórházi szárny Tatabányán

Címkék#Tatabánya

Megkezdődött a tatabányai Szent Borbála Kórház új pavilonjának építése.

M. Mudri Anna

Már javában tart az építkezés a tatabányai kórháznál. A mentőautók között hatalmas munkagépek, megrakott teherautók szlalomoznak a szűk utakon. A csaknem ötmilliárdos TIOP-pályázatnak köszönhetően új pavilon épül a központi telephelyen, a régi főépület két oldalán. Az egyes épületszárnynál, amely a régi főépület főbejárata felől lesz, jelenleg a közműveket váltják ki. Amennyiben ezzel végeznek, építenek egy olyan stabil felületet, amelyen a több tonnás cölöpöző gép közlekedni tud. Csak miután a cölöpök a helyükre kerültek, utána tudják a kivitelezők a földet eltávolítani az alapozás mélységéig.
A kettes számú épületszárny, amely a manuális pavilon mögött épül, munkálatai előrébb járnak. Mivel ott kevesebb közmű futott, amelyet ki kellett váltani, már cölöpözni tudnak. A munkálatokkal mindkét szárnynál tartják a sávos ütemtervet.

Az építkezés zaja miatt a kórház türelmet kér a betegektől, hozzátartozóiktól. Emellett javasolják, hogy az építkezés miatti parkolási nehézségek miatt, aki teheti, a kórházon kívül hagyja az autóját.
Az új, kétszáz ágyas belgyógyászati pavilon a tervek szerint jövőre készül el, de a falazatokat már ősszel láthatjuk.

Három éve nyerték el a pályázatot

A Szent Borbála Kórház új pavilonjának építését már hosszú évek óta tervezte az intézmény vezetése és az akkori fenntartó megyei önkormányzat. A pályázatot végül 2010 áprilisának végén nyerték el. Akkor a pályázat alapján kétszáz új aktív ágy létesítését, a radiológia és a CT digitalizálását és egy MR-készülék beszerzését tartalmazta. A megnövekedett ágyszámot a minisztérium jóvá is hagyta. Később azonban forráshiány miatt nem tudtak nyertest hirdetni a kivitelezési tenderen, így csúszhatott meg az építkezés megkezdése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!