Közélet

2013.01.23. 10:24

Csípőprotézis műtétre gyűjtöttek vért

Címkék#Környe

A cudar időjárás ellenére ötvennégy önkéntes véradó érkezett kedden a környei Közösségi és Tájházba, a Vöröskereszt által szervezett véradásra.

Kemma.hu

Ötvennégyen adtak vért kedden Környén. Mint Kissné Ágoston Éva védőnőtől, véradó felelőstől megtudtuk, a nagyigmándi Oláh Kitti kérésére ezúttal irányított véradást tartottak. Kitti párja révén kötődik Környéhez, s pontosan egy esztendeje, tavaly januárban adott először vért a községben, azóta rendszeresen számíthatnak rá.

Ezúttal azonban ő kérte az önkéntesek segítségét. 75 éves nagymamája ugyanis csipőprotézis műtét előtt áll, s ahhoz „gyűjtött” A Rh pozitív vért. Mivel a leggyakoribb vércsoportról van szó, Kitti örömmel állapíthatta meg 16 óra után pár perccel, hogy mind az öt egységet sikerült összegyűjtenie.

Idén várhatóan még április 29-én, július 2-án és november 7-én lesz véradás Környén. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!